Jurist lõi tehisintellekti abiga väljamõeldud kohtulahendid - ja jäi kohtus vahele

PM Majandus
Copy
USA tehisintellektiettevõtte OpenAI logo.
USA tehisintellektiettevõtte OpenAI logo. Foto: FLORENCE LO/Scanpix

USAs on uurimise all kurioosne juhtum, kus jurist kasutas tehisintellektil põhinevat rakendust ChatGPTd, mis valmistas talle kliendi kaitseks sobivaid väljamõeldud kohtulahendeid ühes vajaliku dokumentatsiooniga.

Kohtuasi ise oli väike: 2019. aastal juhtus reisijaga USA lennul pisike õnnetus, stjuardess riivas käruga reisija põlve. Nüüd soovis reisija lennufirma aga kohtusse anda.

Kuna lennufirma juristid väitsid, et asi on juba aegunud, hakkas reisija palgatud jurist otsima kohtulahendeid, mis näitaksid, et tema klient saab lennufirmat hageda küll.

Selleks kasutas Steven A. Schwartz advokaadibüroost Levidow, Levidow & Oberman tehisintellektil põhinevat rakendust ChatGPT. Kas tehisintellekt õiged asjad välja otsis, seda Schwartz ei kontrollinud, vahendab tehnikaportaal heise.de. Schwarz möönis hiljem, et tema kontroll piirdus sellega, et ta küsis ChatGPT rakenduselt, et kas need on ehtsad lahendid.

Kui asi kohtu ees arutlusele tuli, tõigi Schwarz «kohtulahendid» välja. Vastaspool küsis aga allikaid näha ning Schwarz saatiski neile tehisintellekti fabritseeritud tekstiparagrahvid. Kui vastaspool neid nägi, said sealsed juristid aru, et midagi ei klapi ning kahtlustasid, et Schwarz on ChatGPTd kasutanud – kõik nägi justkui õige välja, aga lähemal uurimisel selgus, et selliseid lahendeid USA kohtusüsteem näinud pole.

Schwarz vabandas kohtus kohe ja lubas, et tulevikus hakkab ta ise kohtulahendeid otsima. Kuid nüüd ähvardab teda ennast kohus – kohtunik leidis, et asjaolu, et Schwarz püüdis protsessi võita võltsitud andmetega, on kohtu petmise katse ja selle eest peab ta nüüd ise kohtu ees vastust andma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles