Prognoos: toidu hind hakkab langema

Erkki Erilaid
Copy
Poeriiulitele jõuab hinnalangus viivitusega
Poeriiulitele jõuab hinnalangus viivitusega Foto: Elmo Riig

Soome analüütikud ennustavad, et kuna toiduainetööstuses vajaliku energia, väetiste ja muude tootmissisendite hinnad langevad, siis hakkavad ka toiduained juba selle aasta lõpus odavnema.

Soome teadusasutuse Loodusvarade Keskus (Luke) hinnangul oli mullune märkimisväärne hinnatõususurve tingitud sellest, et toiduainete valmistamiseks vajalike tootmissisendite hinnad tõusid järsult. Toiduainetest kallines enam kohv, üle 37 protsendi.

Samas on mõned toorained, nagu teravili, on tänaseks mullu kevadel saavutatud tippudest taandunud juba ligi kaks korda. Pagaritoodete osas aga kaupluseriiulitel nisu hinnalangus veel ei kajastu. Toorpiim on odavnenud 36 protsenti, kuid ka see kandub poodidesse visalt.

Luke tänavuse põllu- ja toidumajanduse ülevaatest selgub, et mullu tegi ühe suurima hinnatõusu värske kala ja jahu, mille hinnad kasvasid ligi kolmandiku võrra. Sarnased olid hinnatõusud nendes tootegruppides ka Eestis.

Sel aastal on hinnad jätkanud kiiret tõusu, kuna kulusurve on toiduhindades jätkunud. Kõige enam kallinevad lihatooted. Luke ennustab siiski, et selle aasta teisel poolel hinnad langevad. «2023. aasta keskmine hinnatase jääb aasta alguses toimunud hinnatõusu tulemusel siiski 7–8 protsenti aasta varasemast kõrgemaks,» vahendas Luke teaduri Hanna Karikallio sõnu Taloussanomat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles