Soomes langevad korterite hinnad viimase 30 aasta kiireimas tempos (1)

Erkki Erilaid
Copy
Kinnisvaraarendus Helsingis.
Kinnisvaraarendus Helsingis. Foto: Erakogu

Soomes langevad korterite hinnad nii järsult, et viimati nähti sellist kukkumist 1993. aastal, teatas riiklik kinnisvaralaenude väljastaja Hypo oma eluasemeturu ülevaates.

Põhjuseks on eluasemelaenude intressimäärade tõus, ehitusjärgus korterite suur arv ja ebakindlusest külmunud nõudlus. Eluasemeturu kukkumine on selgelt nähtav juba ka valitsuse tuludes. Samal ajal, kui valitsusläbirääkimistel otsitakse säästuvõimalusi, vähenevad Hypo hinnangul tänavu eluaseme müügilt laekuvad võõrandamismaksud enam kui 200 miljoni euro võrra.

Hypo ennustab, et tänavu langevad eramute hinnad üle Soome seitse protsenti. «Järgmisel aastal pöördume 2-protsendilise tõusu poole. Pealinnaregioonis langevad hinnad esmalt kaheksa protsenti ja seejärel pöörduvad 3-protsendilisele tõusule, vahendas Taloussanomat.

Kinnisvaratehinguid on kolmandiku võrra vähem kui aasta tagasi ja viiendiku võrra vähem kui enne koroonapandeemiat 2019. aastal.

«Kõrge inflatsioon ja pikaajaline intressisurve mõjutavad käesoleva aasta hinnaarengut rohkem, kui aasta alguses prognoositi. Olukord näib muutuvat järgmisel aastal, mil uusi kortereid enam nii palju ei ehitata ning intressimäärad stabiliseeruvad ning ennustatakse taas nõudluse kasvu,» ütles Hypo ökonomist Juho Keskinen.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles