Gaasi börsihind kukkus järsult, kas odavnemine jõuab ka kodukliendini?

Erkki Erilaid
Copy
Gaasimõõdik
Gaasimõõdik Foto: Peeter Langovits

Hollandi gaasibörsil on TTFi tulevikutehingute hinnad kukkunud kahe kuuga kaks korda, alla 25 euro. Viimati oli gaas nii odav kaks aastat tagasi, mil ka Eesti kodutarbijad maksid tänastest hindadest vähem ja seega uurisime, kas on lootust, et gaasi odavnemine jõuab siinsete majapidamisteni.

Energiakaupleja Baltic Energy Partners tegevjuhi Marko Alliksoni sõnul soosib madal hind Euroopa gaasihoidlate kiiret täitmist. «Hoidlates on üle 750 teravatt-tunni (TWh) maagaasi, ehk 67 protsenti mahutitest on täidetud ja seda on 265 TWh enam kui aasta tagasi samal ajal,» märkis ta.

Mahutite hoogsat täitmist motiveerib umbes 20-eurone suviste ja talviste tulevikutehingute hinnavahe megavatt-tunni (MWh) kohta, mis võimaldab suvel soodsalt ostetavat gaasi talveks kallimalt ette müüa. «Suvised gaasihinnad on langenud tasemele, mida nägime viimati 2021. aasta maikuus. Talve hinnad seni veel püsivad 50 €/MWh lähedal, kuna majandus võib selleks ajaks uuesti kosuma hakata ning keskmisest külmema talve korral konkureerib Euroopa LNG voogude pärast.»

Veeldatud maagaasi LNGd tuleb Euroopasse Alliksoni hinnangul praegu piisavalt, kuna Aasia turgude nõudlus ei ole eriti tõusnud. Uued LNG-terminalid Euroopas on kaotanud ära hinnavahed börsil ning kui kõik plaanid teostuvad, siis mõne aasta pärast ületab LNG-terminalide maht kogu Euroopa gaasitarbimise.

Gaasitarbimine ei suurene

Samuti ei ole ka Euroopas langenud gaasihind veel eriti suurendanud gaasitarbimist, kuigi näiteks elektritootmine maagaasist on odavam kui söest. «Saksamaa on majanduslanguses ning paljud tööstused ei ole oma mahte taastanud, kuigi energiahinnad on langenud,» nentis Allikson. «Hinnatakse, et 5–20 protsenti gaasitarbimisest võib olla kadunud jäädavalt ning see on rohkem kui järelejäänud gaasiimport Venemaalt. Seega kindlasti ei ole oodata eelmise aastaga võrreldavat kriisi, ent hinnad võivad jäävad kõikuvateks ka edaspidi.»

Ka Läti Inčukalnsi mahutis on ligi 2 TWh maagaasi enam kui aasta tagasi samal ajal ning mahutite täitmine toimub eelmisest aastast palju kiiremas tempos. Eesti ja Läti tarbimine on sel aastal olnud seni veelgi madalam kui eelmisel, kuigi Soomes on gaasitarbimine aprillikuust tõusnud kõrgemaks eelmisest aastast. «Seega on Balti riikide piirkonna gaasivarustus tagatud, aga Soome suurtarbijate plaanidest ning Inkoo LNG-terminali talvisest kasutusest sõltub see, kas võiks tekkida pingeid Soome gaasivarustuses,» lisas Allikson.

Eesti gaasihinnad jäävad tema sõnul endiselt sõltuma Euroopa gaasihindade liikumisest tänu Poola ühendusele ning LNG TTFi-põhisele hinnastamisele Euroopas.

Eestis oodatakse hinnalangust

Kui mais maksab maagaas kodutarbijale olenevalt müüjast 0,68–0,69 eurot kuupmeetri kohta, siis juunis langeb hind 0,63–0,64 euroni. Sama langusruumi on edaspidigi, sest kaks aastat tagasi, mil börsihind oli sarnane praegusega, maksis maagaas Eestis tarbijatele alla poole euro kuumeetrist.

Alexela energiakaubanduse portfellijuht Kalvi Nõu lausus, et Eesti tarbijate hinnad liiguvad ühes taktis Hollandi gaasibörsiga ja seega võivad hinnad ka meil edaspidi langeda. Samas võivad hinnad külma talve korral taas üles liikuda. «Gaas võib kallineda eelkõige keset talve, kui selle algus peaks tulema külm ja see trend jätkub pikemalt,» ütles ta.

Nõu hinnangul mõjutab gaasihinna langus kindlasti ka elektrihindu. «Tarbijate jaoks on universaalteenusele või ka sel kevadel tehtud lühiajalistele, näiteks 6 kuu fikseeritud hinnaga lepingutele jäämine kahjulik,» lisas ta.

Ka Eesti Gaasi juhatuse liikme Raul Kotovi sõnul järgib Eesti tarbijate gaasimüügi hind turuhinda. Kodukliendi paindliku paketi hind on viimase poolaasta jooksul pea igakuiselt langenud, sügisesest hinnatipust kokku üle 77 protsendi. «Me vaatame koduklientide müügihinna üle iga kalendrikuu lõpus ehk nüüd järgmisel nädalal. Tänaste Euroopa hinnaprognooside põhjal turuhind suvekuudeks langeb. Hinda mõjutab soe ilm ja tarnete paikaloksumine, gaasi jagub ja Euroopas täidetakse hoogsalt mahuteid. Samas on LNG globaalne kaup ning kui Euroopas hind väga odavaks läheb, siis suunduvad laevad Aasiasse.»

Ta lisas, et sügisesed ja talve hinnad tulevad prognooside põhjal taas kõrgemad. TTFi keskmine hind eelolevaks kütteperioodiks on tasemel 45 €/MWh.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles