Aktsiad kerkivad võlakokkuleppe lootuste tõttu (1)

Copy
Wall Streeti pull.
Wall Streeti pull. Foto: CARLO ALLEGRI

Aktsiaturud tõusid reedel, kuna levivad kuuldused edusammudest läbirääkimistel USA võla makseviivituse ärahoidmiseks, kuigi uued andmed tõstsid intressimäärade edasise tõstmise tõenäosust.

Dow Jones tööstuskeskmine lõpetas reedel viiepäevase kaotuste seeria, tõustes protsendi võrra. Laiapõhjaline S&P 500 tõusis 1,4 protsenti, samas kui tehnoloogiarikas Nasdaq Composite Index kerkis lausa 2,2 protsenti, mis on kõrgeim tase alates 2022. augustist.

Euroopa aktsiad sulgusid kindla kasumiga ja ka enamik Aasia turgusid lõpetas päeva kõrgemal.

Reede oli eriti heaks päevaks kiibitootjatele. Philadelphia pooljuhtide indeks tõusis 5,3 protsenti, viies oma viimase kahe kauplemispäeva tõusu peaaegu 13 protsendini.

«Tänase positiivsema meeleolu taga näib olevat mõningane optimism, et võlakohustuste ülemmäära kokkulepe läheneb, kusjuures nädalavahetusel peaks ilmnema rohkem üksikasju, kuna me läheneme järgmise nädala 1. juuni tähtajale,» ütles CMC Marketsi analüütik Michael Hewson.

Kinnitamata USA meediakajastuste järgi peatatakse võlakoorma ülempiir kaheks aastaks, samas kui sotsiaalkulutustele seatakse piirangud.

Turud on viimastel päevadel saanud löögi, kuna muretsetakse Washingtoni läbirääkimiste aeglase tempo pärast, isegi pärast seda, kui president Joe Biden ja esindajatekoja spiiker Kevin McCarthy väljendasid nädala alguses optimismi.

Neljapäeval kordas Biden oma lubadust, et hoolimata vaidlustest «ei tule makseviivitust», lisades, et läbirääkimised vabariiklaste läbirääkijate eesotsas McCarthyga on olnud «produktiivsed».

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles