Norra naftafond ühines kliimaaktivistidega ExxonMobili ja Chevroni vastu

PM Majandus
Copy
Keskkonnaaktivistid protestivad TotalEnergiesi ja Ida-Aafrika Toornafta Torujuhtme (EACOP) vastu päeval, mil TotalEnergies peab Pariisis oma aktsionäride aastakoosolekut.
Keskkonnaaktivistid protestivad TotalEnergiesi ja Ida-Aafrika Toornafta Torujuhtme (EACOP) vastu päeval, mil TotalEnergies peab Pariisis oma aktsionäride aastakoosolekut. Foto: Stephanie Lecocq

Reedel suurenes surve naftafirmadele, kuna Norra hiiglaslik riiklik fond teatas, et hääletab Chevroni ja Exxoni tegevjuhtide vastu ning toetus kliimaaktivistide resolutsioonile TotalEnergiesi üldkoosolekul tõusis üle 30%, vahendab Reuters.

Antud naftahiiglased koos konkurentide BP ja Shelliga seisavad silmitsi investorite häälekate vähemustega, kes nõuavad kiiremat heitkoguste vähendamist, kuigi enamik aktsionäre toetab juhtkonda, lõigates kasu naftast ja gaasist saadavast rekordilisest kasumist.

Maailma suurim börsiinvestor, Norra 1,4 triljoni dollari suurune varandusfond teatas reedel, et hääletab 31. mail toimuvatel koosolekutel Chevroni ja ExxonMobili tegevjuhtide ja juhtkonna vastu heitkogustega seotud ettepanekute osas.

Fond, kellele kuulus 2022. aasta lõpu seisuga 0,86% Chevronist ja 1,13% Exxonist, on varemgi hääletanud direktorite taasnimetamise vastu ja teatas, et toetab nagu varasematel aastatelgi, Follow This kliimaaktivistide resolutsiooni, milles nõutakse USA firmade kiiremat heitkoguste vähendamist.

Siiski hääletas fond reedel TotalEnergiesi aktsionäride koosolekul kliimaaktivistide vastu, mille käigus Prantsuse märulipolitsei sattus kokku meeleavaldajatega, kes üritasid takistada sissepääsu Prantsuse ettevõtte aastakoosolekule. Antud hääletus kogus 30,4% häältest, mis on suur samm edasi võrreldes 2020. aastaga, mil koguti 17% häältest.

Follow This palub ettevõtetel viia oma eesmärgid vastavusse ÜRO Pariisi kliimakokkuleppe eesmärgiga hoida soojenemine alla 2 kraadi kraadi võrreldes industriaalajastu eelse tasemega.

Teadlaste sõnul peab maailm selle eesmärgi saavutamiseks vähendama kasvuhoonegaaside heitkoguseid 2030. aastaks umbes 43% võrreldes 2019. aasta tasemega.

Seni ei ole maailma suurimad börsil noteeritud lääne nafta- ja gaasiettevõtted esitanud eesmärke, mis näeksid ette absoluutseid heitkoguste, sealhulgas nende poolt müüdavate kütuste põletamisel tekkivate planeeti soojendavate gaaside vähendamist.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles