Lendude tühistamised ja streigid suurendavad hirmu suvise reisikaose ees

Copy
Heathrow airport lennujaam.
Heathrow airport lennujaam. Foto: SWNS

Euroopa suvine reisihooaeg algas heitlikult. British Airways tühistas reedel kümneid lende, süüdistades selles arvutiprobleeme, häirides tuhandete reisijate plaane.

Tehnilised tõrked ja lennujaamatöötajate streigid kogu Euroopas äratavad muret, et võib korduda eelmise suve pandeemiajärgne lennureiside kaos, mis põhjustas hilinemisi, tühistamisi ja pagasi kadumist üle kogu Euroopa.

Enamik mõjutatud 42 lennust Londonis olid lühilennud Euroopa kõige tihedama liiklusega lennujaama Heathrow'sse ja sealt tagasi. Neljapäeval esinenud arvutiprobleemid tõid kaasa selle, et lennukid ja meeskonnad olid reedel rivist väljas, mis pidi olema Ühendkuningriigi lennureiside kõige tihedam päev alates koroonaviiruse pandeemia-eelsest ajast.

Teised lennud hilinesid ja mõned reisijad ei saanud internetis lendudele registreerida. Järgnevatel päevadel on oodata eriti tihedat reisimist, sest kolmepäevane pikendatud nädalavahetus langeb kokku enamiku Suurbritannia koolide nädalase puhkuse algusega.

Lennundussektor valmistub tihedaks suvehooajaks ja loodab vältida eelmise aasta häirete kordumist, mil lennujaamad ja lennuettevõtjad pidid vaeva nägema, et tulla toime nõudluse suurenemisega, mis pärast pandeemiapiirangute leevendamist taas esile kerkis.

«Kuigi mõningaid häireid võib eeldada, on selge ootus, et 2022. aastal mõnes peamises sõlmlennujaamas tekkinud probleemid on lahendatud,» ütles rahvusvaheline lennutranspordi assotsiatsioon ehk IATA sel kuul.

«Tugeva nõudluse rahuldamiseks kavandavad lennuettevõtjad lennuplaane, mis põhinevad lennujaamade, piirikontrolli, maapealse teeninduse ja aeronavigatsiooniteenuste pakkujate deklareeritud võimsusel. Järgmiste kuude jooksul peavad nüüd kõik tööstusharu osalised täitma oma kohustusi,» ütles lennundussektori ühendus.

IATA hoiatas, et streigid, sealhulgas lennujaamade töötajate, näiteks lennujuhtide streigid, annavad põhjust muretsemiseks, eriti sellistes kohtades nagu Prantsusmaa. Valitsuse pensionireformide vastu võitlevate Prantsuse töötajate tööseisakud on põhjustanud Pariisi suuruselt teises lennujaamas Orlys mõnel päeval kuni 30 protsendi lendude tühistamise.

Suurbritannias alustasid Heathrow' turvamehed neljapäeval kolmepäevast palgastreiki, olles selle aasta alguses lahkunud töölt tiheda liiklusega perioodidel, sealhulgas ülestõusmispühade ajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles