Euroopa Komisjon ajab oma: riik peaks ikka saama kõikide inimeste sõnumeid lugeda! (3)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Eesti ja Euroopa Liidu lipud
Eesti ja Euroopa Liidu lipud Foto: Erik Prozes

Kuigi Euroopa Nõukogu juristide hinnangul läheb Euroopa Komisjon liiga kaugele, kui tahab kõikide Euroopa Liidu elanike sõnumite pideva jälgimise lootuses midagi illegaalset leida, kaitseb Komisjon oma plaane.

Saksamaa tehnikaportaal heise.de vahendab Euroopa Liidu tasemel käivat vaidlust uue jälitusseaduse üle: Euroopa Komisjon tahab uue seadusemuudatusega hakata kõikide eurooplaste sõnumivahetust monitoorima, lootuses sealt lapspornot leida.

Selle ettepaneku lõid Euroopa Ministrite nõukogu juristid tagasi: nad leidsid, et kuna sõnumirakendustes hakataks inimesi jälgima hoolimata sellest, et nende suhtes pole isegi mingeid kahtluseid tekkinud, oleks see liiga suur eraelulise puutumatuse rikkumine. Heise.de andmetel tähendab see otsus, et Euroopa Komisjonil on nüüd hulga keerulisem seda seadust läbi suruda.

Kuid Euroopa komisjon ei anna alla ja nad pole üksi. Samal ajal kui ka Saksamaa juristid leidsid, et selline seadus rikuks inimeste põhiõigusi, on heise-de andmetel väga paljud riigid sellise sõnumirakenduste kontrolli poolt kahe käega. Enamgi veel, seda kontrolli tahab osa riike laiendada ka häälesõnumitele.

Euroopa Komisjon aga leiab, et Euroopa Liidu põhiõigused ei ole üldse absoluutsed õigused ning «neid peab vaatama koos sellega, millist funktsiooni nad ühiskonnas täidavad».

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles