Vene omanikud panid legendaarse Sõpruse kinomaja müüki (2)

PM Majandus
Copy
Kino «Sõprus»
Kino «Sõprus» Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna vanalinnas asuva Sõpruse kinomaja venelastest omanikud panid hoone müüki ja tahavad ostjalt saada pea 5 miljonit eurot, kirjutab Äripäev.

Sõpruse kinomajas tegutsevad rentnikud ööklubi Hollywood ja kino Sõprus. Ilma käibemaksuta tahavad omanikud saada maja eest 4,9 miljonit eurot. Septembriks on plaanis tehing juba lukku lüüa.

Kinomaja omanikud on ettevõtte Amplius Invest OÜ kaudu Tatjana Birjukova, Pavel Solomatin ja Denis Chikin. Veel 20 aastat tagasi kuulus hoone Tallinna linnale – sellest ajast saadik on kinomaja mitu korda omanikku vahetanud.

Loe pikemalt Äripäevast

Vikipeedia andmetel on hoone Tallinna vanim repertuaarikino. Tallinna ainus kahe saaliga ja kohvikuga kino ehitati aastatel 1953–1955, 1944. aasta märtsipommitamises hävinud hoonete asemele. Hoone esialgse projekti autor oli arhitekt Friedrich Wendach, tema tööd jätkasid Ilmar Laasi, Peeter Tarvas ning August Volberg.

Fassaadi lahenduses on ühendatud klassitsistliku ja rahvusliku arhitektuuri vormid. Kõrvalfassaadidel on poolsambad, mida ühendab kaarestik. Esimesel korrusel asus kassade vestibüül, mis oli ühendatud avara estraadisaali ja einelauaruumidega. Ruumid olid kujundatud sisemise sammastikuga ja rikkalikult ornamenteeritud. Hoone esimesel korrusel olid veel suitsetamisruum kinokülastajaile, ruumid estraadiartistidele ja administratsioonile. Teisel korrusel oli kaks 400 külastajat mahutavat kinosaali. Kino nimeks plaaniti esialgu kas Spartacus või Leningrad.

1990ndail hakkas üht kinosaali ja muid ruume kasutama ööklubi Hollywood, kui 21.09.1995 Eesti-USA ühisfirma BDG Meelelahutuse AS avas Tallinnas endises kinos Sõprus meelelahutuskoha Club Hollywood. Kinole Sõprus jäi üks kinosaal, mille sissepääs on hoone küljelt.

Alates 2010. aasta algusest haldab kino MTÜ Must Käsi.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles