Venemaalased on Eesti kinnisvaraturult kadunud. Vaata, kes nende koha on täitnud (1)

BNS
Copy
Kortermaja renoveerimine, pilt on illustratiivne.
Kortermaja renoveerimine, pilt on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks / LEPM

Kõrgele kerkinud kinnisvarahinnad on välismaalastest investorid Eesti turult minema peletanud.

Kinnisvara24 tegevjuhi Urmas Uibomäe sõnul ostsid välismaalased umbes 25 aastat tagasi Eestis elukondlikku kinnisvara eelkõige investeeringuteks, lootes hinnatõusule, praegu on kinnisvarahinnad aga jõudnud sellisele tasemele, et investeerimisele enam ei panustata.

Läbi ajaloo on välismaalased Eesti kinnisvara vastu enim huvi tundnud 1990. aastate lõpus ja 2000. aastate alguses, mil põhjamaalased nägid Eestis head investeerimisvõimalust. Praegu on huvi üldjoontes säilinud, aga ostuhimu raugenud ning ülekaalus on müügitehingud – maa-ameti andmetel teevad välismaalased müügitehinguid lausa 36 protsenti rohkem kui ostutehinguid,» ütles Uibomäe.

«Pigem ostetakse kinnisvara otsesest vajadusest tulenevalt – näiteks isiklikuks koduks, eriti, kui on olemas seotus Eestiga,» märkis Uibomäe.

Kuigi kinnisvaraportaali külastavad välismaalastest kõige aktiivsemalt soomlased, ameeriklased ja sakslased, siis tehinguid teevad kõige rohkem soomlased ja venelased. Piirkondadest on välismaalaste seas populaarseimad Harjumaa, Ida-Virumaa ja Saaremaa.

«Kui kolm aastat tagasi ostsid Harjumaal kõige suuremas mahus kinnisvara venelased, siis sel aastal võidutsesid turul ameeriklased, kes teostasid möödunud kuul seitse ostutehingut, kogusummaga üle 7 miljoni euro,» lisas Uibomäe, kelle sõnul vaadatakse Eestit kui hästi toimiva infotehnoloogiaga innovatsiooni riiki. «Ettevõtjad näevad siin praegu äripidamise potentsiaali ja laienevad oma firmadega Eestisse,» kommenteeris ta ameeriklaste suurenenud huvi.

Müügiturul on Uibomäe sõnul sel aastal silma jäänud aga venelased ning seda eelkõige Ida-Virumaal, kus teostati möödunud kuul lausa 21 müügitehingut. «Kui varem on venelased tundnud huvi eelkõige kinnisvara soetamise vastu, siis möödunud kuu andmed näitavad, et praegu tõmbutakse turult hoogsalt välja ja valdavalt tehakse müügitehingud. Kahtlemata mängib siin rolli ka praegune sõjaolukord, mis on venelaste jaoks kinnisvaratehingud kordades keerukamaks kui mitte võimatuks teinud, ning sunnib turult lahkuma,» möönis Uibomäe.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles