Uuring: keskmine eestlane on saanud kõvasti rikkamaks, aga ebavõrdsus on tohutu (4)

PM Majandus
Copy
Inimestest tühi Tallinna vanalinn 2020. aasta jaanuaris. Pandeemia ajal kasvasid aga inimeste hoiused, sest piirangud vähendasid võimalusi tarbimiskulutusteks.
Inimestest tühi Tallinna vanalinn 2020. aasta jaanuaris. Pandeemia ajal kasvasid aga inimeste hoiused, sest piirangud vähendasid võimalusi tarbimiskulutusteks. Foto: Madis Veltman

Värskest uuringust selgub, et võrreldes kümne aasta taguse ajaga on Eesti leibkondade vara üle 50 protsendi suurenenud, kuid probleemiks on suur ebavõrdsus.

Aastatel 2017–2021 suurenesid märgatavalt perede likviidsed puhvrid ning likviidsete varade ja sissetuleku suhtarv kasvas enam kui kaks korda. Selle muutuse põhjus oli hoiuste kiire kasv, kusjuures hoiuste maht kasvas märgatavalt kõigil sissetulekutasemetel. Kokku suurenes hoiuste mediaanväärtus sel perioodil 1900 eurolt 4300 euroni.

Hoiuste kiire kasvu tõenäolisim põhjus oli koroonapandeemia, mis tõi kaasa piiranguid, mis vähendasid leibkondade võimalusi tarbimiskulutusteks (puhkus, meelelahutus, väljas söömine). Seetõttu suurenes säästmine ja raha hoiustamine pangas

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles