Suur tunnustus Eesti saab esimese kahe tärniga Michelini restorani (6)

PM Majandus
Copy
Kui aasta tagasi pälvis Matthias Diether ühe Michelini tärni oma restoraniga 180 kraadi, siis sel aastal sai ta teise tärni juurde.
Kui aasta tagasi pälvis Matthias Diether ühe Michelini tärni oma restoraniga 180 kraadi, siis sel aastal sai ta teise tärni juurde. Foto: Konstantin Sednev

Eesti saab esimese kahe Michelini tärniga tunnustatud restorani.

Michelini restoranigiidi inspektorid on veetnud veel ühe aasta Eestis ringi reisides ja parimaid restorane otsides ning tulemused on kokku võetud teist korda ilmuvas väljaandes «Michelin Guide Estonia».

«Michelin Guide Estonia 2023» soovitab 34 restorani, mille hulgas on restoran, mis on äsja tunnustatud kahe Michelini tärniga, üks ühe Michelini tärniga restoran, kuus Bib Gourmandi tunnustusega restorani, mille sekka lisandub sel aastal uus restoran, ja veel üks uus Michelini rohelise tärni tunnustus, mis viib Eestis Michelini roheliste tärnide koguarvu kaheni.

Esimesed kaks tärni 

Selle aasta suursündmus on Tallinna restorani 180° by Matthias Diether tunnustuse viimine ühelt Michelini tärnilt kahele tärnile. Michelini restoranigiidi inspektoritele avaldas eriti muljet toiduvalmistamise keerukus, aga ka see, kuidas erinevad elemendid ülihästi koos toimisid. Igas roas oli selgelt näha suurepärast tehnilist taset, vilumust, maitsete keerukust ja sobivust.

Peakokast omaniku Tõnis Siiguri juhitav NOA Chef’s Hall Tallinnas säilitab ühe Michelini tärni tunnustuse. Siin nautisid restoranigiidi inspektorid meisterlikku ja enesekindlat toiduvalmistamist, mille tulemuseks on naudingut pakkuvad toidud. Mõlemad restoranid pakuvad igas mõttes erilisi toiduelamusi.

Michelini restoranigiidide rahvusvaheline direktor Gwendal Poullennec loodab, et tänu eelmise aasta avaväljaandele avastab üha rohkem inimesi peidetud aardeks peetud Eesti kulinaarset maastikku: riigis on ahvatlev valik erinevatest restoranidest ja siin võib kiidelda paljude oskuslike ja ambitsioonikate kokkadega, kes kasutavad kohalikku toodangut täiel määral.

«Praegu on suurepärane aeg neid restorane külastada, saamaks osa mitmekesisest ja kasvavast gastronoomilisest maastikust, mille kvaliteedimärgiks on restorani 180° by Matthias Diether tunnustamine,» lausus Poullennec.

Kahe Michelini tärniga pärjatud Restoran 180° Noblessneris
Kahe Michelini tärniga pärjatud Restoran 180° Noblessneris Foto: Madis Veltman

Uued tulijad

Värskelt giidi lisatud restorani Sood tunnustatakse Michelini rohelise tärniga. See tärn tõstab restoranigiidi valikus esile need restoranid, mis pakuvad toiduelamusi, milles on ühendatud kulinaarne tipptase silmapaistva keskkonnateadlikkusega ning on inspiratsiooniks külastajatele ja kogu sektorile.

Peakokk Daanius Aasi juhitav Maidlas asuv restoran Soo on tänavuse restoranigiidi uustulnukas. Looduskaitsealaks muudetaval kinnistul hoiab intiimne Soo kohalikku toodangut au sees ja juhindub ökoloogilistest kaalutlustest. Seda jätkusuutlikkust tunnustatakse Michelini rohelise tärniga, mis viib rohelise tärniga restoranide koguarvu Eestis kolmeni.

Kuulutatakse välja üks uus Bib Gourmand

Väga head toitu mõõduka hinnaga pakkuvatest restoranidest pälvis tunnustuse Bib Gourmand Tallinna restoran Tuljak. Selles klassikalise retrohõngulises restoranis on loomingulise elemendiga toiduvalmistamise juured ning pakutakse palju nauditavaid tekstuuri- ja maitsekontraste. Restoran asub kaunis paigas, mille terrassilt avaneb suurepärane vaade merele.

Tuljak liitub viie varasema Bib Gourmandi restoraniga, mis kõik säilitavad oma tunnustuse ka selle aasta väljaandes: Fellin Viljandis ja Tallinnas asuvad Härg, Lore Bistroo, Mantel ja Korsten ning NOA.

Valikusse lisandub veel neli restorani

Lisaks Soole on restoranigiidis veel neli uut restorani: Rado Haapsalus ja Art Priori Tallinnas, Muhu saarel asuv Alexander ja Tallinnas vanas saapavabrikus asuv Barbarea.

​Esimest korda antakse Eestis välja ka Michelini noore koka preemia paljutõotavale professionaalile, kelle andekus Michelini restoranigiidi inspektoritele viimase aasta jooksul eriti muljet avaldanud. 2023. aasta Michelini tunnustega noor kokk on Daanius Aas, Soo restorani peakokk. 

Eesti restoranide valiku koostavad Michelini restoranigiidi täiskohaga inspektorid, kelle soovitused põhinevad anonüümsetel lõuna- ja õhtusöökidel.​​ «Michelin Guide Estonia 2023» restoranide täielik valik on Michelini restoranigiidi veebisaidil.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles