Eesti haaras initsiatiivi Põhjala tehnoloogiaoru loomisel

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Põhjala tehnoloogiaoru loomise esimesed kõnelused Tallinnas tõid kokku Eesti, Rootsi ja Soome teaduse- ja tehnoloogiaarendajad.
Põhjala tehnoloogiaoru loomise esimesed kõnelused Tallinnas tõid kokku Eesti, Rootsi ja Soome teaduse- ja tehnoloogiaarendajad. Foto: Taavi Sepp

Eesti kutsus Tallinnasse kokku Taani, Rootsi ja Soome tehnoloogiasektori esindajad, et panna seljad kokku ja luua Põhjala tehnoloogiaorg, millel on ambitsioon astuda vastu USA ja Aasia tehnoloogilisele võidukäigule.

Startup Estonia juhi Eve Peetersoni sõnul on nende eesmärk muuta rahvusvaheline koostöö süsteemsemaks ja luua katust, mille alla koostööinitsiatiive koondada.

«Meil on väga palju koostööepisoode nende riikidega ja kõikidest me ei ole kindlasti teadlikudki, sest need toimuvad juhuslikult,» rääkis Peeterson, kelle sõnul võiks tulevikus olla platvorm kasvõi veebilehe näol, kus oleks ülevaade, mida see koostöö endas kätkeb.

«Koostööd tehakse igal juhul, küsimus on, kas me kasutame maksimaalselt kõiki koostöövõimalusi ära ja kas me leiame üles need õiged inimesed ja võrgustikud, kellega meil on mõistlik koostööd teha,» ütles Peeterson.

Meil on vaja suurendada siinse piirkonna võimekust, et USA ja Aasia tõusvate turgudega konkureerida.

Startup Estonia juht Eve Peeterson

Põhjala tehnoloogiaoru eesmärk on saada regiooni ägedaid teadus- ja äriprojekte, mis tõmbaks omakorda ligi inimesi, kes tooksid kapitali.

«Meil on vaja suurendada siinse piirkonna võimekust, et USA ja Aasia tõusvate turgudega konkureerida,» ütles Peeterson. «Praegu me oleme väga enesekeskselt ja räägime, kas Tartu on parem kui Tallinn, tegelikult see pole oluline, Eesti ise ka pole oluline. Oluline on, et Euroopas oleks piirkond, mis toodab tulevikus väga murrangulisi tehnoloogiaid ja ekspordib neid mujale maailma ja et meil säiliks seejuures oma energeetika-, toidu- ja mis iganes julgeolek ja majanduslik tugevus.»

Süvatehnoloogia – mis see on?

Nordic Tech Valley keskendub süvatehnoloogiale ehk uuenduslikul ja läbimurdelisel teadusel või inseneerial põhinevale tehnoloogiale.

«Süvatehnoloogia toode võiks olla ideaalis kaitstav intellektuaalomand, mida 50 arendajat ei suuda ühe aastaga kopeerida,» selgitas Nordic Tech Valley Talki avasessiooni modereerinud Startup Estonia süvatehnoloogia valdkonna juht Vaido Mikheim.

See, mida peetakse süvatehnoloogiaks, muutub ajas. «Kunagi oli nutitelefon ka süvatehnoloogia, kuid täna enam mitte. Minu arvamus on, et tehisintellekt on järgmine tavatehnoloogia,» ütles Mikheim.

Eestist on Startup Estonia andmebaasis 125 süvatehnoloogia iduettevõtet, kellest tuntumatena võib nimetada Skeletoni ja Starshipi. Andmebaasis olevatest ettevõtetest 398 raporteerib tehisintellekti oma tegevusvaldkonna või tuumtehnoloogiana.

Raha on vaja ligi tõmmata 

«Raha on maailmas küll,» tõdes Mikheim. «Me oleme oma majanduses, ettevõtluses ja teaduses jõudnud sellesse kohta, kus iduettevõtlusel läheb juba päris hästi. Varase faasi teadusega läheb ka päris hästi, kuid skaleerimiseks, tööstuste ja tehaste rajamiseks on puudu nii inimesi kui ka kapitali. See on see koht, kus me saame eri riikide ressursid ühendada.»

Süvatehnoloogia toode võiks olla ideaalis kaitstav intellektuaalomand, mida 50 arendajat ei suuda ühe aastaga kopeerida.

Vaido Mikheim

Eestil on rakendusuuringte programm, mis annab kuni kaks miljonit eurot ühele ettevõttele, kuid sellest ei piisa tehnoloogia- ja tootearenduseks. «Kui me paneme Taani, Soome ja Rootsi rahad Eestiga kokku, siis tuleb 10 miljonit ja ka sellest veel ei piisa, kuid see on juba oluliselt parem kui kaks miljonit,» tõdes Mikheim.

EASi ja KredExi ühendasutuses on Nordic Tech Valley loomiseks vajalikud osapooled ühe katuse all koos, kes vajalike suundade kompetentsid kõikjalt Põhjamaadest kokku toovad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles