IMFi juht: USA võlavaidlus on maailmamajandusele ebavajalik

Copy
IMFi juht Kristalina Georgieva.
IMFi juht Kristalina Georgieva. Foto: MIKE BLAKE/ Reuters/ Scanpix

Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) juht Kristalina Georgieva ütles kolmapäeval, et pikale veninud lehmakauplemine USA võlalae tõstmise üle on maailmamajandusele ebavajalik ja küsimus tuleks lahendada.

Samuti ütles Georgieva Katari majandusfoorumil, et keskpangad peavad hoidma intressimäärad inflatsiooni ohjeldamiseks kõrgel, kuid eeldatavasti olukord tuleval aastal paraneb.

Rahvusvahelistel turgudel on tekitanud ärevust USA presidendi Joe Bideni ja opositsiooniliste vabariiklaste vaidlus võlalae tõstmise üle enne juunis saabuvat tähtaega. Osa vabariiklasi on avaldanud kahtlust, kas kiire lepe valitsusega on maksejõuetuse ärahoidmiseks vajalik.

«Ajalugu näitab, et USAs vaieldakse selle tingliku maksejõuetuse üle,» ütles Georgieva, viidates sarnastele riidudele kulutuste piiramise üle ka minevikus. «Viimasel hetkel see küsimus lahendatakse ja ma olen kindel, et see juhtub ka nüüd.»

Samas lisas ta, et Washingtonis käiv draama on maailmamajandusele praeguse kõrge ebakindluse tõttu ebavajalik.

Georgieva ütles ka, et paljudes riikides on üldine hinnakasv jõudmas tippu, kuna keskpangad on intressimäärasid tõstnud, kuid baasinflatsioon on kõrgete toiduhindade tõttu endiselt kiire.

Ta hoiatas, et keskpangad peavad praegusel kursil jätkama, sest liiga kiire intressimäärade langetamine võib tekitada kasvule pikaajalisemaid probleeme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles