Raha nagu muda: koroonavaktsiinide eest käib Eesti ka tänavu üüratu summa välja (2)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Koroonatest, pilt on illustratiivne.
Koroonatest, pilt on illustratiivne. Foto: Sander Ilvest

Koroonavaktsiinide eest maksab Eesti riik jätkuvalt miljoneid eurosid. Euroopa Liit proovib nüüd Pfizeriga sõlmitud lepingust pääseda ning läbirääkimiste ajaks on tarned peatatud.

Haigekassa, uue nimega tervisekassa, teatas, et raha hakkab otsa saama ning on tarvis lisatulu allikaid. Samuti tuleb üle vaadata kulupool.

Koroonapandeemia ajal sõlmis Eesti miljonitesse ulatuva lepingu koroonavaktsiinide tarnijatega ning vaktsineerimise korraldajatega ning need kulud jooksevad ka praegu eelarvesse sisse.

«Varasematel aastatel tegeles terviseamet vaktsineerimise korraldamise ja logistikaga. Terviseameti Covid-19 vaktsiinide ja vaktsineerimisega seotud kulu 2022. aastal oli 14,5 miljonit eurot,» ütles Neeme Raidvere sotsiaalministeerumist.

«Seni (2021–2022) kasutamata Covid-19 tõrjega seotud eelarvevahendid summas kuni 13,2 miljonit eurot suunab terviseamet elutähtsaid teenuseid osutavatele haiglatele ja kiirabidele, et suurendada nende toimepidevust kriisiolukordades,» lisas Raidvere.

Alates sellest aastast korraldab tervisekassa Covid-19 vaktsiinide hankimist, vaktsiinide lao- ja logistikategevusi. Riigieelarvest, sotsiaalministeeriumi kaudu, eraldatakse tervisekassale sel aastal Covid-19 vaktsiinide tarbeks ja vaktsineerimise korraldamiseks 25,5 miljonit eurot.

Raidvere sõnul on selle aasta makseid vaktsiinide eest praegu ennatlik kommenteerida, sest Euroopa Komisjoni juhtimisel käivad läbirääkimised vaktsiinitootjaga (nii lepingu mahu, kestvuse kui ka muude tingimuste suhtes).

«Läbirääkimiste all on Covid-19 vaktsiinide ühishankes soetamise leping, millest on Eestile oodata veel 1,3 miljonit doosi Pfizer/BioNTechilt. Läbirääkimiste ajaks on tarned ja maksed lepingupartneriga peatatud,» ütles Raidvere. «Täpsemat infot saame avaldada ilmselt koostöös komisjoni ja Pfizeriga pärast muudatuse allkirjastamist.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles