Elering langetab juulist taastuvenergia tasu

PM Majandus
Copy
Tuulepark
Tuulepark Foto: Sander Ilvest

Elering otsustas langetada taastuvenergia toetusteks kasutatava taastuvenergia tasu 1. juulist praeguselt 1,24 sendilt 1,13 sendile kilovatt-tunni kohta. Sama suur ehk 1,13 senti oli taastuvenergia tasu ka 2022. aastal.

Taastuvenergia tasu saab alandada, sest taastuvenergia tootjatele makstavate toetuste tegelikud kulud on olnud prognoositust madalamad, teatas Elering.

Toetuste mahtu on mõjutanud ilm ehk päikeseliste tundide vähenemine ja kehvemad tuuleolud võrreldes aastataguse ajaga, samuti elektrijaamade ehituse ja tegelike töötundidega seotud ühekordsed asjaolud. Toetusteks kuluva raha vajadust vähendavad ka riikidevahelise statistikakaubanduse tulud.

Toetust saavate elektrijaamade hulgas on oluliselt suurenenud päikesejaamade osakaal, mis tõstab päikselistel kuudel sesoonselt toetuste summat. Taastuvenergia tasu arvutamisel ongi arvesse võetud asjaolu, et suvekuudel ületavad tootjatele makstavad toetused tarbijatelt kogutava tasu summat.

Järgmise põhjalikuma taastuvenergia toetuste ja tasude prognoosi teeb Elering sügisel, et välja arvutada 2024. aasta tasu suurus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles