Hiina viimasele keisrile kuulunud kell müüdi üüratu summa eest

Copy
Patek Philippe'i mudel Ref 96 Quantieme Lune, mis kuulus Hiina Qingi dünastia viimasele monarhile Aisin-Gioro Puyile.
Patek Philippe'i mudel Ref 96 Quantieme Lune, mis kuulus Hiina Qingi dünastia viimasele monarhile Aisin-Gioro Puyile. Foto: Peter Parks

Patek Philippe'i käekell, mis kuulus kunagi Hiina viimasele keisrile, müüdi teisipäeval Hongkongis oksjonil enam kui 6 miljoni dollari eest.

Patek Philippe'i mudel Ref 96 Quantieme Lune, millel on krooniga sarnane kuufaas, kuulus Hiina Qingi dünastia viimasele monarhile Aisin-Gioro Puyile, kelle on jäädvustanud Bernardo Bertolucci Oscariga pärjatud filmis «Viimane keiser».

1908. aastal kaheaastasena keisriks saanud Puyi jättis vastuolulise pärandi. Enam kui 20 aastat hiljem määrati ta Jaapani poolt okupeeritud Mandžuuria marionettjuhiks, enne kui ta 1945. aastal pärast Jaapani langemist vangi võeti ja Nõukogude vangilaagrisse viidi.

Briti oksjonimaja Phillips ütles, et neil on dokumendid, mis näitavad, et Puyi oli selle kella laagrisse kaasa võtnud.

Eeldati, et kella eest makstakse umbes 3 miljonit dollarit, kuid umbes viis minutit pärast oksjoni algust müüdi see 40 miljoni Hongkongi dollari (5,1 miljoni dollari) eest. Koos ostja lisatasuga kujunes koguhinnaks umbes 6,2 miljonit dollarit.

Puyi vennapoja Aisin-Gioro Yuyuani mälestuste kohaselt oli kell võimult kõrvaldatud keisri isiklik ese, mille ta andis vangilaagrist lahkudes oma vene tõlgile.

Kuigi Puyi kell on ajalooliselt oluline, ei ole see kaugeltki kõige kallim oksjonil müüdud kell.

Patek Philippe'i mudel Grandmaster Chime müüdi 2019. aastal 31 miljoni dollari eest. See on väidetavalt kõige keerulisem kellamudel, mille luksuskellade tootja kunagi loonud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles