Prantsusmaal jõustus lühimaalendude keeld

Copy
Nantes Atlantique'i lennujaamas maanduv kommertslennuk.
Nantes Atlantique'i lennujaamas maanduv kommertslennuk. Foto: SEBASTIEN SALOM-GOMIS/SIPA

Prantsusmaa keelas teisipäeval ametlikult siseriiklikud lühimaalennud marsruutidel, mille rong läbib alla kahe ja poole tunniga.

Ehkki otsus on osa 2021. aasta kliimaseadusest ja juba ellu viidud, palus osa lennufirmasid Euroopa Komisjonil uurida, kas see on seaduslik.

Muudatuste järgi keelati peamiselt lennud Pariisi ja regionaalkeskuste, nagu Nantes, Lyon ja Bordeaux vahel. Ümberistumisi see ei mõjuta.

Kriitikud märgivad, et äralõikepunkt on vaid veidi vähem kui umbes kolm tundi, mis kulub Pariisist kiirrongiga Vahemere-äärsesse Marseille'sse sõitmiseks.

Valitsus sai plaanile Air France'i toetuse pärast finantsabi andmist 2020. aastal seoses koroonaviiruse pandeemiaga. Firma konkurentidel keelati tühimiku täitmine.

Euroopa lennufirmade ühenduse Airlines for Europe (A4E) juht Laurent Donceel ütles, et valitsused peaks toetama lahendusi lennufirmade emissioonile ja mitte kehtestama sümboolseid keelde. Brüssel leidis, et nende lendude keelamisel on vaid minimaalne mõju süsihappegaasi heitele, lisas ta.

A4E enda süsinikuneutraalsuse kava 2050. aastaks näeb ette üleminekut mittefossiilkütustele ja aku- ja vesinikujõul töötavate lennukite kasutusse võtmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles