Käärmann ja Hinrikus kerkisid Briti rikaste edetabelis jõudsalt ettepoole

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Wise’i asutajad Kristo Käärmann (vasakul) ja Taavet Hinrikus (paremal)
Wise’i asutajad Kristo Käärmann (vasakul) ja Taavet Hinrikus (paremal) Foto: HERMIONE HODGSON

Finantstehnoloogiaettevõtte Wise eestlastest asutajad Kristo Käärmann ja Taavet Hinrikus tegid tänavuse aasta Briti rikaste edetabelis jõudsa tõusu.

Ajalehe The Timesi koostatavas Sunday Times Rich List 2023 edetabelis kerkisid mõlemad eestlased ligi 50 kohta.

Kui 2022. aasta rikaste edetabelis oli Käärmann 865 miljoni naela netoväärtusega 198. positsioonil, siis tänavu kerkis ta 156. kohale. Käärmanni varade väärtuseks hinnati 2023. aasta väljaandes 1,134 miljardit naela ehk 1,303 miljardit eurot.

Tõrvatilgana mainib aga The Times Käärmanni kirjeldades taas ära, et eestlane on Ühendkuningriigi ametivõimudelt saanud karistada tahtliku maksudest kõrvalehiilimise eest. Briti ajaleht viitab 2021. aastal Briti maksu- ja tolliameti otsusele, mille järgi jättis Käärmann 2017/2018. maksuaastal tasumata 720 495 naela ulatuses makse, mille eest talle määrati 365 651 naela suurune trahv.

Briti ajalehe hinnangul on oma varasid aastaga tublisti kasvatanud ka Wise'i teine asutaja Taaver Hinrikus. Kui mullu paigutati Hinrikus 650 miljoni naela netoväärtusega 247. kohale, siis tänavu on ta edetabelis tõusnud 861 miljoni naelaga ehk 990 miljoni euroga 197. reale.

Hinrikuse tegemisi kirjeldades mainib ajaleht ära tema uue idufirmade investeerimisvõrgustiku Plural Platform, mis aitab kasvuettevõtteid nii raha kui teadmistega.

Esikolmikus Ukraina päritolu ärimees

2023. aasta Sunday Timesi rikaste nimekirjas on esikohal India päritolu Briti miljardär Gopi Hinduja ja tema perekond, kelle netoväärtust hinnatakse 35 miljardi naela suuruseks. Esikohale jõudnud perekonna varandus pärineb rahvusvahelisest konglomeraadist Hinduja Groupi, mis tegutseb üheteistkümnes sektoris, alates autotööstusest, lõpetades panganduse ja naftatöötlemisega.

Edetabeli teisele kohale platseerus Sir Jim Ratcliffe, kelle netoväärtus on lehe hinnangul 23,613 miljardit naela. Ratcliffe'i varandus pärineb 1998. aastal asutatud Ineose kemikaalide kontsernist, mille tegevjuht on ta tänase päevani. 

Briti jõukamate edetabeli kolmandale kohale paigutas The Times Ukraina päritolu Sir Leonard Blavatniku, kelle vara väärtust hinnatakse 8,76 miljardi naela suuruseks. Blavatnik on Warner Music grupi suuromanik, kes teenis oma jõukuse Nõukogude Liidu kokkuvarisemise käigus alumiiniumi- ja naftavarade erastamisega.

Sunday Timesi rikaste nimekiri on Ühendkuningriigi jõukaimate inimeste või perede nimekiri, mis on järjestatud netovarade alusel. Nimekirja avaldab Sunday Times ajakirja lisana alates 1989. aastast. Seejuures ei piirduta ainult Suurbritannia kodanikega, vaid tabel hõlmab ka välismaal sündinud isikuid eeldusel, et nad töötavad ja/või elavad Suurbritannias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles