Välja käidi uus skeem: GPSi-põhine automaks (53)

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Osa ekspertide hinnangul soodustab automaksu kehtestamine eeskätt autopargi vananemist
Osa ekspertide hinnangul soodustab automaksu kehtestamine eeskätt autopargi vananemist Foto: Sander Ilvest

Valitsus soovib riigikassa lappimiseks kehtestada uusi makse, teiste hulgas ka automaksu. Kuidas automaks täpsemalt tööle hakkaks, ei ole veel lõpuni ära otsustatud, aga Arenguseire Keskuse juht Tea Danilov tõi välja, et inimesed võiksid autosse GPSi paigaldada, et selle andmete alusel hiljem automaksu arvestada. 

Arenguseire Keskuse juht Tea Danilov ütles, et nende asutus on leidnud, et automaks võiks olla läbisõidupõhine ja vastavalt sellele, mis piirkonnas inimene sõidab, rakenduks erinev koefitsient, maapiirkonnas oluliselt madalam. See tähendab sisuliselt GPSi-põhist maksustamist.

Danilov lisas, et selline tehniline võimekus oleks olemas küll. «Küsimus on selles, kui kallis on see seade, mida autole paigaldada. Kui on väga vana auto, kitsad olud ja paigaldatav seade maksab 100 eurot, siis see võib olla keeruline. Omal ajal mindi digitelevisioonile üle ja tuli hankida digiboks, mis maksis vanas rahas vist 500 krooni. Siis riik seda ei kompenseerinud ja pered pidid ise hakkama saama. Selle seadme puhul võib ju ka mõelda, et see tasaarveldatakse sinu tulevase maksukohustusega. Lahendusi on,» ütles Danilov.

«Teine küsimus on andmekaitse. Kas inimesed on valmis jagama riigiga infot, kus ja millal nad sõitsid. Praegu on valitud klassikalise automaksu tee. Seda on rahandusministeerium minu teada juba varem üritanud valitsusse viia. Alati on see takerdunud selle taha, et maapiirkondades ei ole autole alternatiivi. Saab näha, kuidas seekord see kitsaskoht lahendatakse,» lisas Danilov.

Kommentaarid (53)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles