EL plaanib astuda müümata riiete hävitamise keeluga kiirmoe vastu

Copy
Prügimägi, kuhu on viidud müümata jäänud kasutatud riided.
Prügimägi, kuhu on viidud müümata jäänud kasutatud riided. Foto: Matias Delacroix

Euroopa Liidu ministrid toetasid esmaspäeval kiirmoe ärimudeli vastaseid reegleid, mis keelavad hävitada müümata riideid ajal, mil üha rohkem tooteid peavad täitma EL-i jätkusuutlikkuse reegleid.

EL-i konkurentsiministrid kohtusid Brüsselis, et kiita heaks kava, mille esitas eelmisel aastal Euroopa Komisjon. Plaan näeb ette keeldu tekstiilitoodete, jalanõude ja muude müümata tarbekaupade hävitamisele.

Blokk on tahtnud vähendada kasutamata riiete või aksessuaaride keskkonnamõju, seda iseäranis pärast veebikaubanduse populaarseks muutumist.

EL-i teatel on tekstiilid keskkonnamõju ja kliimamuutuse katalüsaatorite nimekirjas neljandad pärast toiduaine-, kinnisvara- ja transporditööstust.

Hävitamiskeeldu ei pea keskmise suurusega ettevõtted neli aastat täitma ning väikefirmade suhtes tehakse üldine erand.

Uued reeglid näevad ette, et tooted peavad olema rohkem «vastupidavad, usaldusväärsemad, korduvkasutatavad (reusable), uuendatavad, parandatavad, taaskasutatavad (recyclable) ja kergemad hooldada», ütlesid liikmesriigid avalduses.

Paljud teised tarbekaubad saavad samuti uued reeglid, kuid erandid tehakse toidule, söödale, ravimitele ja veterinaariatoodetele. Samuti ei käi need autode kohta, kuna nende keskkonnamõju reguleerivad juba teised seadused.

Tooteid tuleb müüa «digitaalse tootekoodiga», milleks võib olla QR-kood, kirjutati.

Reeglid jõustuvad alles pärast läbirääkimisi liikmesriikide ja Euroopa Parlamendi vahel, mis peaks ettepanekutele eeldatavasti paari nädala jooksul oma heakskiidu andma.

Euroopa Keskkonnaagentuur (EEA) teatas, et EL-ist eksporditud kasutatud tekstiili kogus kasvas 550 000 tonnilt 2000. aastal 1,7 miljonile tonnile 2019. aastal. EEA lisas aga, et nende toodete edasine saatus väljaspool EL-i pole selge.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles