Metale määrati Euroopa reeglite rikkumise eest megatrahv

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Meta ja Euroopa Liidu vahel käib tõsine õiguslik vaidlus
Meta ja Euroopa Liidu vahel käib tõsine õiguslik vaidlus Foto: LIONEL BONAVENTURE/Scanpix

Facebooki omanikule Metale mõisteti Euroopa Liidu kasutajaandmete edastamise eest USAsse 1,2 miljardi euro suurune trahv, teatas Iiri andmekaitsekomisjon esmaspäeval.

ELi nimel tegutsev Iiri andmekaitsekomisjon teatas, et ELi andmekaitsenõukogu tegi korralduse «1,2 miljardi euro suuruse haldustrahvi kogumiseks».

Briti majandusleht Financial Times teatel on see suurim trahv, mis tehnoloogiahiiule Euroopas privaatsusreeglite rikkumise eest määratud.

Miljarditrahv Facebookile näitab andmekaitse reeglite jõudu

Maarja Pild
Maarja Pild Foto: Triniti

Euroopa Liidus on Facebooki küsitav isikuandmete töötlemise tava juba aastaid tähelepanu keskpunktis. Facebooki kaubamärgi all tegutsevale Metale on juba varem tehtud sadadesse miljonitesse ulatuvaid trahve andmekaitse reeglite rikkumise eest. Sellel nädalal avalikustatud info 1,2 miljardi euroni ulatuvast trahvist on aga siiski midagi uut.

Õigusakt, s.o andmekaitsemäärus (ingl k GDPR), mille alusel Iiri andmekaitseasutus trahvi määras, kehtib ka Eestis. Seejuures ei pea aga Eesti ettevõtjad muretsema, et neid megatrahvid ähvardaks. Ehkki ka Eesti ettevõtte tegevus peaks olema Euroopa Liidu andmekaitse reeglitega kooskõlas, ei ole Eestis seni rikkumise eest kellelegi miljonitrahvi tehtud. Viimane eeldab muu hulgas märkimisväärse käivet ning muidugi peab tegu olema raske rikkumisega.

Selge on seejuures, et tehnoloogiagigante nende suurust arvesse võtmata näpuviibutusena mõjuva trahviga korrale ei kutsu. Järgmiseks jääb oodata, kas Facebookil õnnestub miljarditrahv vaidlustada või realiseerub jutuks olnud võimalus, et Facebook lahkub Euroopa Liidust sootuks. Viimane on siiski vähetõenäoline.

Komisjoni teatel trahviti sotsiaalmeediahiidu, kuna viimane on jätkanud tundlike andmete USAsse saatmist, jättes kõrvale eurooplaste «põhiõigusi ja -vabadusi ähvardavad riskid». 

Metale anti viis kuud, et peatada igasugune isikuandmete edastamine USAsse ja kuus kuud, et lõpetada ELi isikuandmete ebaseaduslik töötlemine, sealhulgas nende andmete säilitamine USAs.

Sarnaselt Metaga on varem sama rikkumise eest määratud trahv ka USA tehnoloogiahiid Amazonile.

Iiri andmekaitsekomisjoni määratud karistus on järjekordne peatükk kauakestvas saagas, kus nii Facebook kui ka tuhanded teised Euroopas tegutsevad USA ettevõtted on sattunud õiguslikku vaakumisse. Nimelt tühistas ELi kõrgeim kohus 2020. aastal USA ja Euroopa Liidu vahelise pakti, mis reguleeris Atlandi-üleseid andmevoogusid, kuna kardeti, et kodanike andmed ei ole USA serverites kaitstud.

Kuigi Euroopa ootab eurooplasi puudutavate andmete säilitamist samal kontinendil, on USA tehnoloogiahiidud ähvardanud andmeedastuskeelu tõttu EList sootuks lahkuda.

Meta lubas Iiri andmekaitsekomisjoni esmaspäeval tehtud otsuse edasi kaevata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles