Tööstusettevõtjad: palku tuleb tõsta kasumi arvelt

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Mööblitööstus on. üsna kõrge riskiga sektor.
ELMO RIIG/ FOTO: Elmo Riig
Mööblitööstus on. üsna kõrge riskiga sektor. ELMO RIIG/ FOTO: Elmo Riig Foto: Elmo Riig

Swedbanki korraldatud tööstuseuuringu põhjal usuvad ettevõtete juhid, et tänavu vähenevad keskmiselt nii käive, toodangumaht kui ka kasumlikkus. Siiski on firmadel piisavalt raha, et suurendada investeeringuid ja kergitada töötajate palka.

Värskelt valminud uuringu järgi ootab tööstussektor möödunud aastatest stabiilsemaid olusid, sest tarneahelad on uuesti tööle saadud. Samas ilmestab keerulist olukorda majanduses sektori keskmise käibe langus 0,5 protsenti, tootmismahu langus 0,7 protsenti ja kasumlikkuse langus sektori keskmisena 12,4 protsenti.

Kasumlikkuse langust prognoosib iga kolmas Eesti tööstusettevõte ning kõige pessimistlikumalt hindavad olukorda puidu- ja ehitusmaterjalide tööstuse ettevõtted, leiti uuringus.

Suur erinevus võrreldes mulluse uuringuga

Uuringus osalenud ettevõtete investeeringute maht kasvab aga võrreldes möödunud aastaga keskmiselt 5,3 protsenti ning investeeringute tasuvusajaks hinnatakse natuke üle viie aasta. Kõige enam investeeringuid planeerivad kuni 20 miljoni eurose aastakäibega ettevõtted ning masina- ja metallitööstuse ettevõtted, mille investeeringud kasvavad prognoositult ligikaudu seitsme protsendi võrra.

«Kuuleme iga päev klientidega suheldes, et pingutatakse kasumlikkuse hoidmise või taastamise nimel ja tulevikku vaadatakse mõõduka murega. See erineb eelmise aasta uuringu tulemustest märgatavalt,» ütles Swedbanki tööstusosakonna juhataja Raul Kirsimäe.

«Kui mullu investeeringuid pigem vähendati ja müüki nähti kasvamas, siis tänavu on vastupidi – investeeringud on suuremad ja oodatakse käibe, tootmismahu ja kasumlikkuse langust. Samas arvestatavat kuueprotsendilist palgakasvu prognoositakse ka tänavu, kuid uute töötajate värbamine sektorisse jätkub uuringu põhjal varasemast ettevaatlikumalt,» rääkis Kirsimäe.

Mure konkurentsis püsimise pärast

Ligi kolmveerandi uuringus osalenud ettevõtte hinnangul tänavu tööstuses palk kasvab ning vaid kaks protsenti julgeb prognoosida palgalangust. Sektori prognoosina kasvab palk tänavu tööstusettevõtetes keskmiselt kuus protsenti ning meeskonda kasvatatakse keskmiselt 0,4 protsendi võrra. Uuringu tulemusi kogu töötussektorile laiendades värvatakse Eesti suurima tööhõivega sektorisse tänavu täiendavalt ligi 500 uut töötajat.

Uuringu põhjal selgub, et ettevõtete juhtidel on energiakriisi väljakutsed asendunud konkurentsivõimelise omahinna hoidmise probleemidega. «Kolm vastajat neljast tõid kõige põletavama probleemina esile just mure konkurentsis püsimise pärast, ja seda hoolimata ettevõtte tegevusvaldkonnast või suurusest,» selgitas Kirsimäe.

Tema sõnul aitab seda muret selgitada see, et 44 protsenti uuringus osalenud ettevõtetest plaanib selle aasta jooksul alustada ekspordiga uutele turgudele. Kõige populaarsemate uute turgudena nähakse Saksamaad, Soomet, Rootsit, Norrat ja Taanit.

Swedbanki tänavu märtsis ja aprillis läbi viidud tööstusettevõtete uuringus osales 257 ettevõtet, kelle aastane koondkäive on 5,4 miljardit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles