Legendaarne filmitootja on raskustes

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Disneylandi teemapargid on veel ainsad, mis Disney kompaniile raha sisse toovad.
Disneylandi teemapargid on veel ainsad, mis Disney kompaniile raha sisse toovad. Foto: Shutterstock

Disney filmilik võitlus Florida vabariiklasest kuberneri ja peagi presidendivalimiste kandidaadi Ron DeSantisega varjutab vähem filmilikku tegelikkust – Disneyl on ärilised raskused.

Disney loobus plaanidest uue miljardi dollari suuruse Florida ülikoolilinnaku ehitamisest.

See oleks viinud Californiast Floridasse üle umbes 2000 kõrgepalgalist töökohta. Nüüd on massiline ümberpaigutamine peatatud ja Disney valmis aitama umbes 200 juba kolinud töötajal soovi korral Californiasse naasta, kirjutas CNN.

DeSantise pressiesindaja teatas seepeale, et võttes arvesse ettevõtte finantsraskusi, turukapitali vähenemist ja aktsiahinna langust, pole see üllatav.

Ta ei eksi. Kuid Disney finantsprobleemid on palju rohkem seotud rahaneelava voogedastusäri ja traditsioonilise kaabeltelevisiooni kiiresti kahaneva kasumiga.

Disney voogedastusäri (Disney+, Hulu ja ESPN+) on endiselt kahjumlik ning kaabel- ja ringhäälinguvõrkude tegevustulu langes 35 protsenti, kuna selle aasta esimeses kvartalis vähenes reklaamitulu.

Disney traditsiooniline turvavõrk, usaldusväärselt kasumlik teemaparkide osakond on finantsperspektiivist endiselt särav, kuid fännid ei ole rahul hiljutiste hinna- ja logistikamuudatustega. Vastuseks pahameelele langetas Disney hiljuti parkide piletihindu, kuid see ei aidanud lahendada kasumiprobleemi.

«Disney Worldis puhkuse planeerimiseks vaja doktorikraadi – nad on selle nii keeruliseks teinud, et ilma ei saa hakkama,» ütles Pete Werner, kes juhib reisibürood Dreams Unlimited Travel ja üht Disney vanimat fännisaiti WDWInfo.com. «Pargid ja kuurordid on neile alati head olnud, kuid see võib muutuda ja muutubki, kui nad varsti oma parkide suunitlust ei muuda.»

Investorid näivad jagavat neid muresid. Disney aktsia on sel aastal langenud enam kui viis protsenti, S&P 500 aga kaks protsenti. Rivaalid nagu Comcast on aga kasv 16 ja CNNi emaettevõte Warner Bros Discovery 28 protsenti.

Uudis Nona järve projekti tühistamisest saabus samal päeval, kui Disney teatas, et sulgeb oma Tähesõdade hotelli, mida tuntakse Galactic Starcruiserina ja mis on vaevalt aasta vana. Fännide jaoks oli selle hind liiga kõrge: kaheöise paketi eest küsiti umbes 4800–6000 dollarit kajuti kohta. Sellist hinda oli neil aga raske müüa, ütles Werner ja Disney hakkaski jaanuaris allahindlusi pakkuma.

Arvestades parkide tähtsust Disney põhitegevustes jaoks, ei saa ta lasta ühelgi oma kulukatest kuurortidest kahjumiga töötada.

Disney tegevjuhil Bob Igeril, kes on juba teist korda tüüri juures, on palju tööd teha. Võib-olla võidab ta praeguse PR-lahingu DeSantisega, kuid tegelik töö – Disney eksistentsiaalsete ohtude lahendamine – võib võtta oluliselt kauem aega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles