Kodulaenude odavnemisele võib loota alles järgmisel aastal

Erkki Erilaid
Copy
Mida kõrgemale tõusevad laenude intressid, seda väiksemaid laene võetakse ja väiksemate eluasemetega lepitakse.
Mida kõrgemale tõusevad laenude intressid, seda väiksemaid laene võetakse ja väiksemate eluasemetega lepitakse. Foto: Mihkel Maripuu

Inflatsioon pidurdus aprillis USAs oodatust rohkem, Hiinas oli hinnatõus pea suisa olematu. Analüütikud prognoosivad aga, et suurriikide inflatsioonitempo aeglustumise mõju euriborile ja seeläbi kodulaenudele jõuab meieni alles järgmisel aastal.

Kuue kuu euribor on kihutanud aastaga nullist 3,7 protsendi peale, mis on kasvatanud eestlaste keskmisi igakuiseid kodulaenumakseid umbes 200 euro võrra. Selle ning teenuste ja kaupade enam kui 13-protsendilise kallinemise tõttu on suur osa meist jäänud märkimisväärselt vaesemaks. Kinnisvaraturul valitseb vaikelu ja kiratseb uute korterite müük, sest ülepaisutatud hinna ja kalli laenuraha tõttu neid ostma ei tormata.

Kui inflatsioon nii suurriikides, euroalal kui ka Eestis aeglustub, siis laenuintresside osas analüütikute hinnangul me sel aastal olukorrale leevendust ei näe, sest keskpangad pole intressimäärade tõstmisega veel lõpetanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles