Powell: intressimäärad ei pruugi pangastressi tõttu nii palju tõusta

PM Majandus
Copy
Föderaalreservi juht Jerome Powell.
Föderaalreservi juht Jerome Powell. Foto: Andrew Harnik

Föderaalreservi juhi sõnul võib hiljutiste pangakrahhide tagajärjel oodatav krediidikriis piirata seda, kui palju USA keskpank peab tõstma oma baasintressimäära ajal, mil ametnikud kaaluvad vajadust loobuda edasisest karmistamisest.

 

Jerome Powell rõhutas reedel Silicon Valley Banki ja teiste laenuandjate ebaõnnestumiste võimalikke tagajärgi ning rõhutas, et majandusväljavaateid varjutab suur ebakindlus.

«Kuigi finantsstabiilsuse vahendid aitavad rahustada pangandussektori olukorda, aitavad sealsed arengud teisest küljest kaasa laenutingimuste karmistumisele ja tõenäoliselt mõjutavad majanduskasvu, palkamist ja inflatsiooni,» ütles ta Washingtonis toimunud Föderaalreservi korraldatud konverentsil.

«Selle tulemusena ei pruugi meie poliitiline intressimäär meie eesmärkide saavutamiseks olla vaja nii palju tõsta, kui see muidu oleks olnud,» sõnas Powell, lisades, et mõju ulatus laenutingimustele on väga ebakindel.

Powelli kommentaarid tulevad ajal, mil Fedi poliitikakujundajad arutavad, kas jätkata järgmisel kuul toimuval kohtumisel 11. järjestikust intressimäära tõstmist või peatada oma rahapoliitika karmistamiskava, et võidelda püsiva inflatsiooni vastu.

Alates 2022. aasta märtsist on Fed tõstnud oma baasintressimäära rohkem kui 5 protsendipunkti võrra sihtvahemikku 5-5,25 protsenti - seda tõusu nimetas Powell reedel märkimisväärseks.

«Me oleme poliitika karmistamisel jõudnud kaugele, me seisame silmitsi ebakindlusega meie senise karmistamise hilinenud mõjude ja nende panganduspingete tõttu toimuva krediidikitsenduse ulatuse suhtes,» lausus ta.

Powell lisas veel eraldi, et Föderaalreserv võib «endale lubada andmete vaatamist», enne kui ta otsustab edasiste intressimäärade tõstmise üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles