Tuhanded ukrainlased on saanud riigi kulul eesti keele algoskused

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Selle õpiku järgi saavad tuhanded ukrainlased oma esmase eesti keele oskuse.
Selle õpiku järgi saavad tuhanded ukrainlased oma esmase eesti keele oskuse. Foto: Postimees

Möödunud aasta suvel käivitunud eesti keele kursused Ukraina sõjapõgenikele on andnud või annavad esmase keeleoskuse 8513 täisealisele ukrainlasele. Õppureid on olnud siiski vähem kui riigi pakutud tasuta õppekohti.

Selle nädala alguse seisuga oli eesti keele A1-koolituse läbinud 3859 inimest ja kursus oli pooleli 4195 inimesel. Veel 459 inimest on koolitusele registreerunud ning ootavad selle algust, ütles kultuuriministeeriumi kultuurilise mitmekesisuse asekantsler Eda Silberg.

Praeguseks tellitud koolitustel on kohti kokku 10 000 ajutise kaitse saajale, sel aastal valitsuse reservist eraldatud lisavahendid võimaldavad pakkuda A1-tasemel eesti keele koolitustel veel 10 000 õppekohta. Lisaks on sajad ajutise kaitse saajad kasutanud muid võimalusi keeleõppeks ja vajaliku taseme omandamiseks, näiteks töötukassa kaudu või õppides iseseisvalt e-õppe kursusel Keeleklikk ja Keeletee.

Täiskasvanud ajutise kaitse saajate arv Eestis on pikalt püsinud 23 000 ringis. 20 000 tasuta keeleõppe kohta võimaldab anda neist enamikule esmase eesti keele oskuse. Kiiremat keeleõpet ei võimalda kohalik koolitusturg.

Eesti keele õppe riiklik tellimus enne uue sihtrühma lisandumist on olnud stabiilselt ligi 15 000 õppekohta aastas ning tekitada ühe aastaga mitukümmend uut õppekohta lisaks ei ole võimalik.

«Eesti keele õppe riiklik tellimus enne uue sihtrühma lisandumist on olnud stabiilselt ligi 15 000 õppekohta aastas ning tekitada ühe aastaga mitukümmend uut õppekohta lisaks ei ole võimalik,» rääkis Silberg. «Seetõttu saadetakse ajutise kaitse saajatele kutsed eesti keele kursustele järk-järgult ning samamoodi jõuavad nad ka koolitustele.»

9 miljonit eurot eest keele õppele

Riik eraldas eelmisel aastal lisaeelarvest 4,5 miljonit eurot, et pakkuda 10 000 ajutise kaitse staatusega Ukraina sõjapõgenikule eesti keele õpet A1-tasemel.

Sel kevadel eraldas valitsus oma reservist veel 4,5 miljonit eurot, et võimaldada veel 10 000 ajutise kaitse saanud ukrainlasele A1-tasemel eesti keele õpet. Seega on alates sõja algusest riik eraldanud üheksa miljonit eurot 20 000 sõjapõgeniku keeleõppeks.

Lisaks A1-taseme keeleõppele otsustas valitsus suunata lisavahendid Euroopa Sotsiaalfondist 4200 sõjapõgeniku keeleõppeks A2- ja B1-tasemel.

Eelmisel aastal eraldatud vahendite eest korraldatud koolitused praegu käivad. Sel aastal eraldatud vahendeid pole veel koolituste tellimiseks kasutatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles