Tehisintellekt ohustab inimkonna tulevikku, usuvad ameeriklased

PM Majandus
Copy
Foto: Shutterstock

Poliitikud ja isegi tehisintellekti arendajad, nagu näiteks ChatGPT looja, on samuti mures tehisintellekti arengu pärast.

Tehisintellekti tehnoloogia kiire areng võib ohustada inimkonna tulevikku, leiab enamik ameeriklasi, keda küsitleti Reuters/Ipsose uuringus. Enam kui kaks kolmandikku ameeriklastest on mures tehisintellekti negatiivsete mõjude pärast.

Reutersi/Ipsose küsitlus näitas, et nende ameeriklaste arv, kes ennustavad tehisintellekti kahjulikke tagajärgi, on kolm korda suurem kui nende arv, kes seda ei usu. Andmete kohaselt usub 61% vastanutest, et tehisaru kujutab endast ohtu inimkonnale, samas kui vaid 22% ei olnud sellega nõus ja 17% jäi ebakindlaks.

Pärast seda, kui OpenAI juturobotist ChatGPT sai kõigi aegade kõige kiiremini kasvav rakendus, on tehisintellekti laialdane integreerimine igapäevaellu tõstnud tehisaru avaliku arutelu esiplaanile.

ChatGPT on käivitanud tehisintellekti võidujooksu, mille käigus võistlevad sellised tehnoloogilised raskekahurväed nagu Microsoft ja Google üksteise tehisintellekti saavutuste ületamise nimel.

Ka seadusandjad ja tehisintellekti ettevõtted on mures: OpenAI tegevjuht Sam Altman andis teisipäeval USA Kongressi ees tunnistusi, väljendades muret tehnoloogia võimaliku väärkasutuse pärast ja paludes reguleerimist.

«Mure on väga õigustatud, kuid ma arvan, et dialoogist üldiselt on puudu küsimus, miks me seda üldse teeme?» ütles Stanfordi arvutiteaduse professor Sebastian Thrun, kes asutas Google X-i. «AI tõstab inimeste elukvaliteeti ja aitab inimestel olla pädevamad ja tõhusamad.»

Tehisintellekti positiivsed rakendused, näiteks ravimite leidmise revolutsiooniline muutmine, ei ole nii nähtavad kui ChatGPT, ütles UC Berkeley professor Ion Stoica, kes on ka tehisintellekti ettevõtte Anyscale kaasasutaja.

«Ameeriklased ei pruugi aru saada, kui levinud on tehisintellekt juba praegu nende igapäevaelus, nii kodus kui ka tööl,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles