Moldova peaminister: me ei sõltu enam Vene gaasist

Copy
Moldova lipp.
Moldova lipp. Foto: DUMITRU DORU

Moldova peaminister Dorin Recean ütles, et tema riik ei sõltu enam Venemaa gaasitarnetest.

«Moldova ei sõltu enam Vene gaasist, sest suutis Euroopa energiavõrguga liitudes selle tarbimise lõpetada. Kui aasta tagasi pärines sada protsenti Moldova tarbitud energiaressurssidest Venemaalt, siis nüüd saab vabariik hakkama ka ilma Venemaa gaasi- või elektrita. Moldova ei tarbi enam Vene gaasi. See on lõimitud Euroopa energiavõrku nii tehniliselt kui ka äriliselt,» ütles Recean neljapäeval Musta mere ja Balkani piirkonna julgeolekufoorumi avamisel Bukarestis.

Rumeenia peaminister Nicolae Ciucă teatas korraldusest hinnata tehniliselt ja majanduslikult Aserbaidžaani gaasi transportimist Kulevi-Constanța liinil. Projekt näeb ette gaasi veeldamisjaama avamise Kulevis ja lahtiveeldamisjaama avamist Constanțas, gaasi suunamist torustikesse, millega seda saab transportida igas suunas. «See on lisavõimalus Euroopa gaasiga varustamiseks,» ütles Ciucă.

Moldova riiklik gaasifirma Moldovagaz ja Vene Gazprom allkirjastasid viie aasta pikkuse leppe, mis jõustus 2021. aasta 1. novembril. 2022. aasta 1. oktoobrist vähendas Gazprom gaasitarnet Moldovasse 30 protsendi võrra 5,7 miljonile kuupmeetrile päevas, viidates tehnilistele probleemidele transiidiga läbi Ukraina. Pärast seda tarnis Gazprom selles koguses gaasi Moldovasse, mis on vähem kui 40 protsenti riigi gaasivajadustest.

Moldova kasutas Gazpromi tarnitud gaasi kuni 3. detsembrini 2022. Alates 4. detsembrist liigub Vene gaas Transnistriasse, mis katab sellega enam kui 80 protsenti Moldova elektrivajadustest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles