USA rahandusministeerium: hinnalagi on Venemaa naftatulu vähendanud

Copy
Naftatanker Venemaal, Kozmino terminali juures
Naftatanker Venemaal, Kozmino terminali juures Foto: TATIANA MEEL

Venemaa naftatulud on kahanenud pärast seda, kui lääneriigid kehtestasid karistuseks kallaletungi eest Ukrainale Vene toornaftale hinnalae, ütles neljapäeval USA rahandusministeerium.

«Hinnalage puudutavast esialgsest laialdasest turuskeptitsismist hoolimata tunnistavad turuosalised ja geopoliitika analüütikud nüüd, et hinnalagi on saavutanud mõlemad eesmärgid,» ütles ministeerium.

Juhtivate tööstusriikide ühenduse G7, Euroopa Liidu ja Austraalia kehtestatud lagi 60 dollarit barreli eest tõi kaasa naftatulude osakaalu kahanemise sõjaeelselt 35 protsendilt Venemaa eelarvest 23 protsendile sel aastal.

USA rahandusministeerium lisas Vene rahandusministeeriumi andmetele tuginedes, et valitsuse naftatulud kahanesid selle aasta jaanuarist märtsini rohkem kui 40 protsendi võrra eelmise aasta sama ajaga võrreldes.

Tulud vähenesid hoolimata sellest, et Venemaa suurendas eelmisel aastal naftaeksporti riikidesse nagu India.

USA raport on teretulnud uudis Jaapanisse tippkohtumisele kogunenud G7 juhtidele, kes eeldatavasti kehtestavad Venemaale uued sanktsioonid ja arutavad, kuidas seniseid paremini jõustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles