Kasahstan eitab Venemaale kehtestatud sanktsioonide rikkumist

Copy
Kasahstani lipp.
Kasahstani lipp. Foto: TURAR KAZANGAPOV

Kasahstan tõrjus neljapäeval väiteid, nagu oleks rikkunud Lääne sanktsioone, ehkki riik on suurendanud järsult potentsiaalselt militaarotstarbeks kasutatava kauba vedu Venemaale.

Euroopa ja USA ametnike sõnul on Kasahstan vahendanud kaupade transporti Moskvale ja rikkunud sellega sanktsioone, mis kehtestati Venemaale seoses Ukrainale kallaletungimisega.

«Me ei luba enda territooriumil või ettevõtetel sanktsioone rikkuda,» ütles Kasahstani senati spiiker Maulen Ashimbajev riiklikule uudisteagentuurile Kazinform. «Me ei riku Lääne sanktsioone,» lisas ta.

Mitut endist nõukogude vabariiki, samuti Hiinat, Türgit ja Araabia Ühendemiraate kahtlustatakse Venemaa aitamises kaupade omandamisel, mida see sanktsioonide tõttu enam otse importida ei saa.

Nende riikide ettevõtted impordivad kaupu ja ekspordivad neid siis edasi Venemaale. Sealjuures võib ka külmikutest, printeritest ja kalkulaatoritest leida mikrokiipe, mida saab kasutada relvades.

Euroopa Rekonstruktsiooni- ja Arengupanga (EBRD) peaökonomist Beata Javorcik ütles varem sel nädalal, et Lääne-Euroopa eksport Venemaale on suunatud ümber endistesse nõukogude vabariikidesse.

«Kui vaadata Lääne-Euroopa eksporti Venemaale, siis see langes umbes 60 protsenti ja järsku võib näha tõusmas eksporti Lääne-Euroopast Kesk-Aasiasse ja Kaukaasia riikidesse, mis omakorda müüvad kaupu edasi Vene turule,» ütles ta. «See tõus on iseäranis selge kaupade puhul, mis on täielikult või osaliselt sanktsioonide all,» lisas ta.

Kasahstan, Venemaa lähedane liitlane, teatas, et lõi aprillis veebisüsteemi kaupade jälgimiseks.

Lääneriigid on Venemaale uusi sanktsioone kehtestades pidanud rinda pistma ka küsimusega, kuidas leevendada nende mõju riikidele nagu Kasahstan, et vältida nende lähenemist Moskvale.

Kuu algul võttis Euroopa Komisjon vastu 11. sanktsioonipaketi, kus esimest korda olid ka Armeenia, Hiina, Iraani, Süüria, AÜE ja Usbekistani firmad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles