USA osariik keelas inimestel TikToki kasutamise

Aimur-Jaan Keskel
, majandusajakirjanik
Copy
TikTok nutitelefonis.
TikTok nutitelefonis. Foto: Cariline Brehman / EPA / Scanpix

Montanast saab esimene USA osariik, mis keelab inimestel nende erakasutuses olevate nutiseadmetes Hiina sotsiaalmeediaplatvormi TikTok kasutamise, kirjutab BBC uudisteportaal.

Keeld hakkab kehtib järgmise aasta 1. jaanuarist. Keelamise poolt hääletas osariigi parlament, kus 54 saadikut oli poolt ja 43 vastu. Seejärel kinnitas keelu Montana kuberner Greg Gianforte.

TikToki esindaja pole keeluga rahul ning nimetab seda elanike õiguste piiramiseks. Firma sõnul on veebirakendusel Montanas sadu tuhandeid kasutajaid. Montanas elab veidi üle miljoni elaniku.

Eeldatakse, et TikTok vaidlustab seaduse kohtus.

«Soovime montanalastele kinnitada, et nad saavad jätkata TikToki kasutamist eneseväljendamiseks, elatise teenimiseks ja kogukonnaga suhtlemiseks ning me jätkame oma kasutajate õiguste kaitsmist nii Montanas kui ka väljaspool,» lisas ettevõtte esindaja.

TikTok on sattunud kogu maailma ametivõimude huviorbiiti, kuna on kahtlus, et kasutajate andmed jõuavad Hiina valitsuse käsutusse. TikTok kuulub Hiina päritolu ettevõttele ByteDance. Firma omanik on korduvalt kinnitanud, et Hiina riik ettevõtet ei kontrolli, kuid USA ametivõimud seda ei usu ja soovivad, et ByteDance veebirakenduse ära müüks. Vastasel korral on ähvardatud kehtestada veebirakenduse kasutamisele üleriigiline keeld.

TikToki juht: me ei luura ameeriklaste järgi

TikToki tegevjuht Shou Zi Chew on korduvalt kinnitanud, et nad ei luura ameeriklaste järele, kuid möönab, et nad on kasutanud USA ajakirjanike taustakontrolli tegemiseks TikToki kontosid.

TikTokil on USAs ligi 150 miljonit kasutajat. Enamik kasutajaid on teismelised või 20ndates eluaastates noored.

TikToki kasutamist pole varem eraisikutele keelatud. Euroopa Parlament keelas märtsis rakenduse tööks kasutatavates nutitelefonides. Eestis on Riigi Infosüsteemi Amet riigiasutustele saatnud soovituse tööseadmetes rakendust mitte kasutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles