Lobjakas: ESMist väljajäämine oleks tõsine löök Eesti mainele

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahto Lobjakas
Ahto Lobjakas Foto: Mihkel Maripuu

Välispoliitika instituudi analüütiku Ahto Lobjakase sõnul oleks Euroopa stabiilsusmehhanismist (ESM) väljajäämine tõsine löök Eesti mainele, kuigi põhjustest saaks Brüssel ilmselt aru.

«Samas ei ole Eesti mainel iseenesest ei lühemas ega keskmises perspektiivis konkreetset väärtust või kaalu, kuna tegemist on ühe väiksema ja noorima eurotsooni liikmega, lisaks mängib hetkel poliitiline taust Eesti kasuks selles mõttes, et demokraatlik legitiimsus on probleem, mida tunnistatakse ka Brüsselis ja Berliinis, ükskôik kui vastumeelselt,» rääkis Lobjakas ERR Uudistele.

Euroopa tasandil oleks aga Eesti väljajäämine Lobjakase hinnangul veel üks hoop niigi logiseva ehitise jaoks. «Kahju oleks peamiselt psühholoogiline - nagu ka Iiri referendumi puhul -, aga nii rahaturud kui ELi tasandi poliitika on psühholoogia suhtes üha tundlikumad,» märkis ta.

«Otseselt kahjulik oleks väljajäämine siis, kui Eesti peaks ise sattuma olukorda, kus ESMist oleks vaja raha küsida, kuid see on meie laenu- ja eelarvepoliitikat arvestades ebatõenäoline,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles