Tšehhid tühistasid nõukogudeaegsed kokkulepped, mis andsid Venemaale tasuta maad (1)

Copy
Venemaa saatkond Prahas.
Venemaa saatkond Prahas. Foto: David W Cerny

Tšehhi valitsus tühistas kolmapäeval kommunismiaegsed kokkulepped, mis võimaldasid Venemaal tasuta kasutada maad ja kinnisvara riigis.

 

Endine Tšehhoslovakkia andis 1970. ja 1980. aastatel, mil Prahas valitsesid Moskva juhitud kommunistid, endisele Nõukogude Liidule tasuta maad ja kinnisvara diplomaatilistel eesmärkidel kasutamiseks.

Venemaa päris selle tasuta kasutamise, kui Nõukogude Liit 1991. aastal kokku varises, kuid Praha on sellest ajast alates rõhutanud, et Venemaa on kasutanud maad ja vara muul kui diplomaatilisel eesmärgil, sealhulgas kaubanduslikul eesmärgil.

«Valitsus tühistas kommunismiaegsed lepingud, mille alusel Venemaa valitsus kasutas kümneid maatükke Tšehhis tasuta,» ütles välisminister Jan Lipavsky säutsus.

«Tasuta kasutus Venemaa poolt tuleks asendada rendilepingutel põhineva kasutamisega, et vältida põhjendamatut rikastumist,» lisas ta.

Tšehhi uudisteagentuur CTK ütles, et otsus puudutab 59 maatükki ja kinnisvara, sealhulgas korterelamuid Venemaa saatkonna lähedal Prahas, kuid mitte saatkonda ennast.

Muu kinnisvara, mida otsus puudutab, asub Brnos ja läänepoolses kuurortlinnas Karlovy Vary, mis oli kuni Ukraina sõja puhkemiseni populaarne sihtmärk Venemaa kinnisvarainvestorite jaoks.

Praha ja Moskva suhted halvenesid 2021. aastal, kui Tšehhi luure teatas, et Kreml oli korraldanud 2014. aastal Tšehhi laskemoonalaos toimunud plahvatuse, milles hukkus kaks kohalikku töötajat.

Selle tagajärjel saatsid kaks riiki välja hulgaliselt diplomaate. Praegu on Venemaal Prahas kuus diplomaati, samas kui 2021. aasta alguses oli neid umbes 150.

Tšehhoslovakkiat juhtis kommunistlik partei 1948. aastast kuni 1989. aastani, mil totalitaarne valitsemine kukutati rahumeelse sametrevolutsiooniga. Neli aastat hiljem jagunes riik Tšehhi Vabariigiks ja Slovakkiaks.

Praha on andnud Ukrainale märkimisväärset humanitaar- ja sõjalist abi ning võtnud vastu peaaegu pool miljonit sõjapõgenikku alates Venemaa sissetungi algusest 2022. aasta veebruaris.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles