Tuumaenergia näitab võimu: Soomes oli elekter 160 korda odavam kui Eestis (32)

Erkki Erilaid
Copy
Olkiluoto 3 (OL3) tuumareaktor.
Olkiluoto 3 (OL3) tuumareaktor. Foto: KIMMO BRANDT

Kui Eestis maksis börsielektri megavatt-tund kolmapäeval keskmiselt 70 eurot, siis Soomes kõigest 0,42 eurot. Ka neljapäeval on hinnavahe naaberriikides väga suur. Elekter on Soomes praegu suisa niivõrd odav, et Olkiluoto hiljuti valminud uue tuumareaktori tootmist tuli kärpida.

Tuumajaama tootmise pidurdamine odava elektri tõttu on väga haruldane, kuid üha tavalisemaks muutuv nähtus, kirjutas Yle.

Olkiluoto operaatorfirma Teollisuuden Voima kommunikatsioonijuhi Johanna Aho sõnul on põhjuseks liiga odav elektrihind. «Elektri tootmine peab olema ka tuumajaamades tulus ja kui hind on eriti madal, võib ette tulla olukordi, kus tootmist piiratakse.»

OL3 reaktori tootmisvõimsust vähendati nüüd enam kui kolmandiku ehk 550 megavatti võrra.

Tavaliselt reguleeritakse Soomes elektritootmise mahtu hüdroenergia toodangu suurendamise või vähendamisega. Hetkel on aga hüdroenergia vähendamine Põhja-Soome üleujutuste tõttu keeruline. Suurvesi nii Soomes kui Rootsis on samuti suures osas praeguse pea olematu hinna põhjuseks.

Tuumaenergia tootmise kärpimine liiga odava elektrihinna tõttu on väga haruldane, kuid see pole siiski esimene kord. «Tuumaelektrijaamade tootmist on ka varem paar korda hinna tõttu veidi kohandatud, kuid põhimõtteliselt on tuumaenergia baasvõimsus ja peamiselt toodab see elektrit täisvõimsusel ööpäeva- ja aastaringselt,» rääkis Aho.

Tuumaenergeetika ei saa siiski hinnamuutustele kiiresti reageerivaks nn reguleerivaks jõuks, kuid juba OL3 planeerimisel peeti silmas suuremat tootmise paindlikkust kui vanemates jaamades.

Suure tuumajaama tootmismahu kohandamist ei tehta mitte mõne tunni, vaid pigem tervete päevade vältel. Praeguse olukorra erandlikkust rõhutab asjaolu, et OL3 tootmist piiratakse, kuigi OL2 on samal ajal hooldamisel ja läheb tootmisse alles homme.

Ka eeloleval ööl, kus Soomes saab elektrit enamus tundidel miinushinnaga, kasvab hind Eestis üle 85 euro MWh eest. Ööpäeva keskmisena maksab Eestis homme elekter aga taas 70 eurot, samas kui Soomes on hind 94 protsenti madalam ehk 4,17 eurot megavatt-tunnist.

Põhjuseks, miks pea tasuta Soome elekter Eestis hindu alla ei löö, on pudelikael Estlink elektriühenduste näol, mille kahe merekaabli kaudu pääseb Eestisse vaid umbes 1000 megavatti elektrit. Kuigi Eestis jääb öine tarbimine praegu alla 700 megavatti, millest meie oma tootmine annab üle poole, siis suur osa meie turul toodetavast ja Soomest saabuvast elektrist läheb Läti ja Leedu suunas edasi. Seega pääsevad Eestis elektriturule ka kallimad tootjad ja nagu teada, kujuneb Nord Pooli süsteemis hind vastavalt kõige kallimale turule pääsenud pakkumisele. 

Siiski saab ka Eestis homme kella 10 kuni kella 18ni, mil päikeseenergiat palju, elektrit poolmuidu ehk julgelt alla sendi kWh eest.

Elektribörsi Nord Pool Baltikumi juhi Ingrid Aruse sõnul on olukord juba enam kui nädal nii, et Soome on mitmel päeval kõige madalama hinnaga piirkond Euroopas. «See on üllatus ka soomlastele endile ning seetõttu Olkiluoto 3 oma toodangut on vähendanud,» ütles Arus.

Kui aprillis oli selle aasta teine suurvesi Lätis (esimene oli jaanuaris), siis see aitas Aruse sõnul hinna madalal hoida ka Baltikumis. «Hetkel on suurvesi saabunud ka Põhja-Soome ja Rootsi, mistõttu nende piirkondade hinnad on madalad. Lisaks ka tuuleenergia tootmisele soodsad tuuletingimused pluss suurenenud päikeseenergia toodang. Eesti hinda aitab suure tõenäosusega päevasel ajal madalal hoida ka ülekandevõimsuste piirangud Eesti-Läti piiril.»

Kommentaarid (32)
Copy
Tagasi üles