Venemaa soovib naftaekspordiks võtta kasutusele Arktika laevateed

PM Majandus
Copy
Jäämurdev tanker Christophe de Margerie Vene arktilises Sabetta sadamas.
Jäämurdev tanker Christophe de Margerie Vene arktilises Sabetta sadamas. Foto: OLESYA ASTAKHOVA

Venemaa tahab jõuliselt arendada uusi laevateid läbi Arktika, et paremini vältida lääne kehtestatud sanktsioone, šokeerides sellega keskkonnaorganisatsioone.

Venemaa tahab tulevikus üha enam kasutada naftaekspordiks Läänemere asemel oma Arktika meresid.

«Me töötame praegu koos Venemaa ettevõtetega selle nimel, et suunata Venemaa nafta Läänemere sadamatest ära Kirdeväila kui kõige ohutumale ja atraktiivsemale marsruudile,» ütles riikliku tuumaagentuuri Rosatom juht Aleksei Likatšov kolmapäeval valitsuse istungil, mida juhatas president Vladimir Putin.

Venemaa põhjarannikul kulgev marsruut kavatsetakse muuta aastaringselt laevatatavaks tuumajaamade abil. Putin nimetas Kirdeväila arendamist strateegiliseks projektiks.

«Põhjameretee arendamine on kahtlemata üheks ilmselgeks strateegiliseks prioriteediks. Me ei tohiks siin kokkuhoida ja majanduse tõttu midagi kärpida,» ütles Putin.

Naftatarnete ümbersuunamine Euroopa sadamatest välja on mõeldud selleks, et muuta Venemaa vastupidavamaks Lääne sanktsioonidele, mis järgnesid Moskva agressioonisõjale Ukraina vastu.

Kirdeväil on muutunud laevanduse jaoks huvitavaks suuresti tänu kliimamuutustele ja Arktika jäämassi sulamisele. Kuid keskkonnakaitsjate sõnul kujutab kaubandusliku laevanduse - eriti naftatankerite puhul - endast ka suurt loodusõnnetuse ohtu, mis võib tuua kaasa püsivaid kahjustusi tundlikule Arktika ökosüsteemile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles