INVESTOR MARI Ostsin Ameerikast kuraditosin aktsiat

Investor Mari
Copy
Investor Mari.
Investor Mari. Foto: .

Ostsin kolmapäeval USA aktsiaturu avanemise järel 13 Apple’i aktsiat.

Olen varemgi aktsiat jälginud, kuid kahjuks mitte ostnud. Nüüd sai see siis tehtud. Loodan, et ei pea seda kahetsema.

Tarbijad on Apple’i toodete vastu uskumatult lojaalsed. Mida paremat võiks üks tarbekaupade tootja tahta? Ettevõte on tootmise osas väga suures sõltuvuses Hiinast. Kuna viimase plaanid Taiwaniga on ebaselged, on ettevõte hajutamas tootmist Hiinast mujale. Näiteks pannakse püsti tootmist Indias.

Apple’i tulemused olid tugevad, kuigi mitte nii head kui Microsoftil. Viimast ostsin hiljuti oma portfelli.

Öeldakse, et suhtarvude alusel ei saa kasvuettevõtete aktsiaid osta. Siiski vaatan ka neid. Aktsia hinna/kasumi suhtarvu näit oli 29 ja dividenditootlus 0,6 protsenti. Dividendidega sellest ettevõttest küll rikkaks ei saa. Vähemalt mitte praegu.

Mõnes mõttes on see vastandpanus vahepeal absoluutselt ebasoosingus olnud intressitõstmise tõttu ülipopulaarseks osutunud pangandussektorile. Intressitõus saab varem või hiljem läbi. Kui pangad tahavad säilitada toimivat ärimudelit, peavad nad suurtel turgudel võistlema tootluselt riigivõlakirjade ja rahaturufondidega. Kui hoiusele ei raatsi intressi maksta, leia mujalt hoiustele asendusallikas, sest raha liigub mujale. Seega neile saab tasuta raha aeg läbi, samas kui majanduskeskkond halveneb ja tulemustesse hakkavad sisse lööma laenukahjumid.

Apple’i juurde tagasi tulles ettevõte ikka oskab kasumit teenida. 385 miljardi dollari suuruse käibe juures läks kasumiks 94,3 miljardit dollarit. Pole paha. Gigandi turuväärtus ulatub 2,6 triljoni dollarini.

Selliste gigantettevõtete juures on alati kerge hirm, et kui kõrgel on taevas ehk kas ikka ettevõttel on kasvuruumi. Sama käib ka aktsia kohta. Väga ebamugav on aktsiat kõrgelt osta. Saan vaid endale ette heita, et ei ostnud aktsiat aasta alguses.

Miks ostsin Apple’i aktsiat? Tunnen juba pikemat aega oma portfellis puudust USA tehnoloogiaettevõtetest. Seni on portfell kaldus panganduse suunas ja Eesti osakaal on suur. See ei tähenda, et peaks Eesti aktsiaid müüma, kuid kuna on vaba raha, siis seda kasutaks pigem mujal. Eesti on end majanduslanguse ja kõrge inflatsiooniga nurka mängimas.

Apple’i kasuks räägib pikk ja innovatiivne ajalugu. Kuid aktsiaid ei osteta ajaloo, vaid tuleviku pärast. Apple peaks majanduse rasketest aegadest suhteliselt kenasti läbi tulema, kuna tegemist on globaalselt müüva ettevõttega. Aktsia hinnasihini pole küll palju ruumi, see on 178,88 dollarit.

Sain Apple aktsiad kätte hinnaga 171,80 dollarit ehk 2233,40 dollari eest. Koos 9,79 dollari suuruse teenustasuga kulus kokku 2243,19 dollarit, mis teeb aktsia soetushinnaks 172,55 dollarit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles