Moehiiud kaevati seoses hiina uiguuride sunnitööga Prantsusmaal kohtusse

Copy
Inditexile kuulub muuhulgas ka üks maailma suurimaid rõivaste jaemüügi kette Zara.
Inditexile kuulub muuhulgas ka üks maailma suurimaid rõivaste jaemüügi kette Zara. Foto: BORJA SUAREZ

Inimõigusrühmitused teatasid kolmapäeval, et esitasid Prantsusmaal kaebuse rõivahiidude Uniqlo ja Inditex suhtes, mis väidetavalt on saanud kasu uiguuride sunnitööst Hiinas.

Kaebuses süüdistatakse rõivahiide inimsusevastastes kuritegudes, orjusesse sundimises, genotsiidis ja inimkaubanduses.

Kaebuse esitasid ühendused Sherpa, Ethique sur l’etiquette, Euroopa Uiguuri Instituut ja üks uiguuri naine, keda hoiti Xinjiangi laagris. Kaebuse esitajate sõnul tahavad nad heita valgust uiguuride sunnitööst kasu saavate rõivafirmade võimalikule vastutusele. Kaebust hakkab menetlema uuriv kohtunik.

Varem oli esitatud sarnane kaebus terroritõrje prokuratuurile, mis uurib väidetavaid inimsusevastaseid kuritegusid, kuid selle menetlemine lõpetati aprillis, kuna prokuratuuril puudus jurisdiktsioon kaebusaluseid asjaolusid kohtu ette tuua.

Inimõigusrühmituste hinnangul teeb Hiinas sunnitööd üle miljoni inimese. Rühmitused märgivad, et ettevõtetel ei ole piisavat kontrolli oma alltöövõtjate üle. Esimese kaebuse esitamise ajal tõrjusid moehiiud väiteid sunnitöö kohta.

USA ja teised riigid on nimetanud islamiusku uiguuride allasurumist genotsiidiks ja ÜRO inimõigusvolinik nende kohtlemist inimsusevastaseks kuriteoks.

Peking on süüdistusi tõrjunud ja väidab, et võitleb ümberõppekeskuste abil äärmuslusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles