Tallinn soovib järgmisel aastal muuta maa maksustamist (2)

PM Majandus
Copy
Suurem krunt Tallinnas. Pilt on illustreeriv.
Suurem krunt Tallinnas. Pilt on illustreeriv. Foto: Sander Ilvest

Tallinn algatas maamaksumäärade muutmise eelnõu, senine kodualuse maamaksuvabastus säilib.

Tallinna linnavalitsus otsustas tänasel istungil esitada linnavolikogule kehtestamiseks uued maamaksumäärad, mis hakkavad eelnõu kohaselt kehtima 1. jaanuarist 2024.

Abilinnapea Tiit Teriku sõnul vähendab linn muudatusega maamaksumäärasid. «2022. aastal tehtud korralise hindamise tulemusena muutusid maa maksustamishinnad kõikjal Eestis ning võrreldes eelmise hindamisega 2001. aastal tõusis maa hind Tallinnas keskmiselt 6,8 korda,» selgitas Terik, lisades, et maamaksumäära kehtestamise vajadus tulenebki 2022. aastal läbiviidud maa korralisest hindamisest ja maamaksuseaduse muudatustest.

«Maaomaniku maksutõusule on seatud kaitsemehhanism, mis tähendab, et maamaks ei saa kasvada rohkem kui 10 protsenti aastas, kuid mitte väiksema kui viieeurose sammuga,» täpsustas Terik.

Uued maamaksumäärad kehtestatakse vastavalt maa sihtotstarbele: elamumaale ja maatulundusmaale hakkab kehtima maksumäär 0,5 protsenti senise 2,5 protsendi asemel ning ülejäänud sihtotstarvetega maale 1 protsent maa maksustamishinnast aastas. Ka edaspidi on Tallinna koduomanikud kuni 1500 ruutmeetri ulatuses maamaksust vabastatud.

Lisaks rakendatakse koduomaniku soodustust liitsihtotstarbega maadel elavatele koduomanikele. Tallinnas puudutab see ligi 25 300 koduomanikku 1100 katastriüksusel. Hinnanguliselt on lisanduva maksuvabastuse maht 2024. aastal ligi 248 000 eurot. 2023 aastal vabastas Tallinna linn kodualuse maa maksust 169 500 koduomanikku.

Prognoosi järgi kujuneks 2024. aasta maamaksu laekumiseks 25,1 miljonit eurot, mis on 2023. aasta laekumise prognoosiga võrreldes 300 000 eurot vähem.

Maamaksumäärade kehtestamine on Tallinna linnavolikogu pädevuses. Uue maksustamishinna ja maksumääraga maksuteateid hakkavad maaomanikud saama 2024. aasta veebruaris.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles