EKP tõstab intressimäärasid veel vähemalt kaks korda

PM Majandus
Copy
Euroopa keskpank Frankfurtis Maini ääres
Euroopa keskpank Frankfurtis Maini ääres Foto: DANIEL ROLAND/AFP

Reutersi küsitluse kohaselt karmistab Euroopa Keskpank (EKP) rahapoliitikat nii juunis kui ka juulis.

Euroopa Keskpanga rahapoliitika karmistamine jätkub ka järgmisel kahel intressimäära istungil, prognoosivad majandusteadlased Reutersi küsitluse kohaselt.

Kõik 62 küsitletud majandusteadlast usuvad, et EKP tõstab järgmisel kuul hoiuseintressimäära – ühte oma peamistest intressimääradest – 0,25 protsendipunkti võrra, 3,50 protsendini.

Enamik ehk 42 majandusteadlast on seisukohal, et juulis on oodata täiendavaid intressimäärade tõstmisi. Siis tõuseks hoiuseintressimäär 0,25 protsendipunkti võrra, 3,75 protsendini. Ülejäänud 20 majandusteadlast arvavad, et EKP jätab juulis intressimäära muutmata.

Enamik majandusteadlasi ootab, et intressitõusud sellega lõpevad, kuid viis majandusteadlast usub, et EKP tõstab septembris intressimäära veel 0,25 protsendipunkti võrra, 4,00 protsendini.

Pärast suve on enamiku majandusteadlaste hinnangul EKP hoiuseintressi määr 3,75 protsendil vähemalt kuni järgmise aasta aprillini. Ainult üks majandusteadlane ootab sel aastal 0,25-protsendipunktist intressimäära langetamist.

EKP aeglustas oma rahapoliitika karmistamist mai alguses koosolekul, mil hoiuseintressimäära kergitati 0,25 protsendipunkti võrra. EKP alustas intressimäärade tõstmist eelmise aasta juulis. Enne maid tõsteti intressimäärasid kaks korda 0,75 protsendipunkti võrra ja neli korda 0,50 protsendipunkti võrra.

Paljud EKP rahapoliitika kujundajad on öelnud, et keskpank peab intressimäärade tõstmist jätkama kauem, kui eelnevalt eeldati. Pank peaks jätkama intressimäärade tõstmist seni, kuni on märke inflatsiooni aeglustumisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles