Kreml: Ukraina viljaleppe pikendamise puhul on vastuseta küsimusi

Copy
Teraviljasadam Ukrainas Izmailis
Teraviljasadam Ukrainas Izmailis Foto: Andrew Kravchenko

Venemaa teatas teisipäeval, et pole veel otsustanud, kas ta uuendab oma osalemist olulises teravilja ekspordi lepingus Ukrainaga, mida vahendavad ÜRO ja Türgi ning mis aegub 18. mail.

«On palju vastuseta küsimusi seoses meie osaga tehingust... Nüüd peame tegema otsuse,» ütles Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov, viidates Venemaa murele oma toidu- ja väetiseekspordi pärast, mida lääne sanktsioonid mõjutavad.

Pärast Venemaa sissetungi Ukrainasse 2022. aasta alguses kardeti rahvusvahelise toidukriisi puhkemist, kui Venemaa sõjalaevad blokeerisid suured Ukraina sadamad.

Juulis 2022 allkirjastati lepe, mis võimaldas Ukraina viljaeksporti jätkata, ning sõlmiti ka memorandum, mis tagas Vene toidu- ja väetiseekspordi jätkumise.

Venemaa on korduvalt ähvardanud leppest lahkuda, väites, et tema enda ekspordi suhtes kehtivad endiselt tõkestusmeetmed. Moskva sõnul lähtuvad probleemid lääne sanktsioonidest kaubalaevade, kindlustusfirmade ja pankade suhtes.

Hiljutiste kõneluste ajal Istanbulis ütles Türgi kaitseminister Hulusi Akar, et liigutakse viljaleppe jätkamise kokkuleppe poole.

Venemaa on esitanud tingimused leppe pikendusega nõustumiseks. Sealjuures tahetakse, et Vene Põllumajanduspangal (Rosselhozbank) lubatakse taasliituda rahvusvahelise pankadevahelise maksesüsteemiga SWIFT. 

Samuti peavad taastuma põllumajandusmasinate ja nende varuosade tarned.

Venemaa tahab ka kindlustuspiirangute ja välisriikide sadamatesse sisenemise keelu tühistamist.

Moskva nõudis ka ammoniaagi tarnete taastamist ühe torujuhtme kaudu, mis läbib Ukrainat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles