Via3L endised juhid said kohtus õiguse: omanikud levitasid valeinfot ja püüdsid nende mainet rikkuda

PM Majandus
Copy
Via3L Spedition OÜ kontor ja veokid.
Via3L Spedition OÜ kontor ja veokid. Foto: Madis Sinivee

Via3L Spedition omanikud Meelis Saaresalu ja Alger Närska levitasid Harju maakohtu täna ilmunud otsuse järgi oma endiste juhtide kohta valeinfot ning püüdsid nende mainet rikkuda.

Harju maakohus jõudis viis aastat kestnud äritüli materjale analüüsides otsusele, et Via3L Spedition omanikud Meelis Saaresalu ja Alger Närska on valeinfo avaliku levitamisega püüdnud ettevõtte endiste juhtide Lauri Lati ja Elmer Maasi mainet tahtlikult rikkuda, ütles viimase kahe advokaat Paavo Koch. Kohus rahuldas hagi täies ulatuses ning Närska ja Saaresalu peavad Postimehes ja Äripäevas levitatud valed ümber lükkama. Kohtuotsus ei ole veel jõustunud.

Äritülis Lauri Latti ja Elmer Maasi esindanud vandeadvokaat Paavo Kochi sõnul kujunes 2018. aastal alanud pereheitmisest Eesti äritülide ajaloo mastaapsemaid ja agressiivsemaid tühistamiskampaaniaid, mille maakohus 12. mail täies ulatuses õigusvasteks tunnistas.

«Maakohus analüüsis viie aasta jooksul menetlustes kogutud tõendeid ülima põhjalikkusega ja jõudis järeldusele, et vastaspool on äritüli algusest alates meediat, sh kohtuid valimatult eksitanud sooviga pereheitmise käigus töökohta vahetanud Latti ja Maasi tühistada,» ütles Koch. «Kuigi otsus ei ole veel jõustunud, on tegemist märgilise lahendiga.»

Kõik menetluskulud mõisteti Meelis Saaresalult ja Alger Närskalt välja.

Tegemist on lühikese aja jooksul juba teise kohtuotsusega, mis on pikaks veninud äritülis andnud õiguse lahkunud juhtidele. Märtsis mõistis Harju Maakohus Lauri Lati ja Elmer Maasi õigeks neile esitatud usalduse kuritarvitamise süüdistuses. Harju Maakohus tõdes tollal, et Lauri Latt ega Elmer Maas ei kuritarvitanud usaldust ega tekitanud Via3L Speditionile kahju.

Milles asi, väljavõte kohtulahendist:

Hagiavalduse kohaselt olid hagejad rahvusvahelise kaubaveo ja ekspedeerimisega tegeleva äriühingu Via3L Spedition OÜ (edaspidi Via3L) juhatuse liikmed. Lisaks kuulus neile kolmanda isiku kaudu osalus äriühingus. Via3L-i osanikeks oli JNG Investments OÜ, kellele kuulus 55% osakapitalist ja OÜ Terasus Holding, kellele kuulus 45% osakapitalist. Hagejad oli ühed OÜ Terasus Holding lõppomanikest. Aastal 2018 algas Via3L-i väike- ja suurosanike vaheline äritüli, kui suurosanikud algatasid kostja I ja kostja II juhtimisel vaenuliku ülevõtmise väikeosanike suhtes. Tüli kulmineerus pereheitmisega, kus väikeosanike esindajatest juhatuse liikmed hageja I ja hageja II lahkusid Via3L-st. Samuti lahkus äriühingust suur osa töötajatest.

Pärast pereheitmist vallandasid kostja I ja kostja II ajakirjanduses laiaulatusliku laimukampaania hagejate vastu. Ajalehtede Postimees, Äripäev, Eesti Päevaleht ja Õhtuleht paber- ja veebiväljaannetes ning uudisteportaalis delfi.ee ja veebiportaalis www.logistikauudised.ee ilmus kokku 32 artiklit. Igas artiklis sisalduvad kostjate poolt avaldatud andmed, mille järgi Via3L-i endised juhatuse liikmed hageja I ja hageja II on teinud Via3L-i varatuks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles