Energiakriis ei ole veel lõppenud

PM Majandus
Copy
Eesti Energia.
Eesti Energia. Foto: Tairo Lutter

Maikuu esimeses pooles langes maagaasi hind viimase kahe aasta madalaimale tasemele, Euroopa gaasihoidlad on üle ootuste kõrgel tasemel täidetud ning elektrihind all. Ometigi on vara lugeda energiakriis lõppenuks. 

Maagaas maksab Euroopas praegu ligi kümme korda vähem kui eelmise aasta augusti lõpus, mil börsihind püstitas kõigi aegade rekordi 339,2 eurot/MWh. Kevadine päike on koos lisanduvate tuuleenergia tootmisvõimsustega aidanud elektrihinna tuua alla 10 sendile kilovatt-tunni eest, kuid energiakriis pole veel läbi, leidis Eesti Energia turuanalüüsi strateeg Olavi Miller.

Kardetakse rünnakut

Riikidevahelised ülekandeliinid ja muu oluline taristu on haavatav. Ühine ja vaba energiaturg tagab rahuolukorras soodsaima elektrihinna tarbijale, aga sõjaolukorras peab olema tagatud siseriiklik energiatootmisvõimekus juhuks, kui riikidevahelisi ühendusi rünnatakse.

Ideaalis võiks see võimekus olla konkurentsivõimeline ehk suutma ka rahu ajal turuhindadega toota, eksportida, kasumit teenida. Põhimõtteliselt saaks ju ka vanu katlaid igavesti alles hoida, aga see oleks tulu asemel püsikulu. Paremad alternatiivid on juba olemas, märkis Miller.

Kaitsmaks energiatootmisrajatisi, hakkasid Norra ja Euroopa Liidu lähimeres patrullima NATO jõud, ent see on äärmuslik, kriisiaegne meede, sest Venemaa pole muutunud.

Venemaa Euroopa energiaturult väljas

Kremli energiasõda Euroopa vastu möödunud talvel ei õnnestunud: tuled jäid põlema ja inimesed ei pidanud kodudes paksude tekkide all külmetama, Euroopa tööstus ei kukkunud kokku.

Venemaa agressiooni tulemusena on aga Venemaa suure tõenäosusega pikkadeks aastateks Euroopa energiaturult tõrjutud. Ent nagu viimane aasta on näidanud, siis kiireid lahendusi piirkonna energiasõltumatuse ja -julgeoleku märkimisväärseks kasvatamiseks ei ole, nentis Miller. 

Selle teadmise valguses on positiivne, et nii riigid iseseisvalt kui ka Euroopa Liit tervikuna töötab jõuliselt välja tulevikuplaane, kus Venemaa poolt tulevate riskidega arvestatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles