Pooli universaalteenuse kasutajad ootab soodsam elektriarve: ministeerium pakkus välja uue hinnaloogika (1)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Elektriliinid.
Elektriliinid. Foto: Ants Liigus/Pärnu Postimees

Juba mitu kuud on kümned tuhanded eestlased, kes universaalteenust kasutavad, pidanud tunduvalt kallimat hinda maksma kui börsipaketi omanikud. Sealjuures tehti universaalteenus just selleks, et inimesed soodsamat elektrit saaksid. Nüüd on lõpuks võimukoridorides jõutud uue ettepanekuni, mis hinna osade universaalteenusel olijate jaoks allapoole tooks.

Praegu peavad elektri universaalteenuse tarbijad maksma Eesti Energiale kilovatt-tunni eest 19,24 senti, mille sees on juba käibemaks, aga millele lisanduvad omakorda võrgutasud. Võrdluseks: täna oli Eestis keskmine elektri börsihind 6,9 senti kWh eest, pluss käibemaks ning võrgutasud. Teiste pakkujate pool võivad olla pisut teised hinnad.

On ka tarbijaid, kellel ei ole täna elektrimüüjaga sõlmitud lepingut. Sellistele tarbijatele müüakse elektrit üldteenuse raames, mille aluseks on samuti universaalteenuse hind. Seega saavad vastu pükse ka vanad nn üldelektri teenusel olijad.Meenutame: üldteenus oli oma olemuselt kuu keskmisest hinnast sõltuv börsipakett, millel oli veidi kallim marginaal kui päris-börsipaketil. Sügisel viidi seadusemuudatusega kodutarbijatele kehtiv üldteenuse hind börsihinna asemel üle universaalteenuse hinnale.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles