Z-kaubandus õitseb: venelaste ebaeetiline äri käib üle maailma

PM Majandus
Copy
Lisaks igasugusele ainelisele sõjasümboolikale, on sõjapropaganda ka luulevormi jõudnud.
Lisaks igasugusele ainelisele sõjasümboolikale, on sõjapropaganda ka luulevormi jõudnud. Foto: Kuvatõmmis

Sanktsioonidele ja maksesüsteemi piirangutele vaatamata ajavad venelased edukalt sõjasümboolikaäri üle tervemaailma, näitas Eesti-vastase propaganda paljastamisega tegeleva Propastopi ülevaade. 

Propastop uuris, kes ja kui palju teenivad kasu sõjasümboolikaga äritsemisest või kas neid motiveerib veel midagi peale kasumi ning tegi ülevaate Venemaal tegutsevatest sõjasümboolikaga kauplejatest, kelle tooteid on võimalik tellida üle maailma.

«Eetiliselt on väär teise õnnetuse pealt kasu teenida, kuid on ettevõtteid, kelle tegevus on sõja puhkedes õitsele läinud,» nentis Propastop oma blogis. «Veelgi enam, nad polariseerivad ühiskonda edasi, et rahapalli kasv ikka jätkuks.»

Kui panna otsingusse märksõna t-särk operatsioon z (Футболка Операция Z), on tulemuseks enam kui pool miljonit vastet, mis näitab, et sõjateemalised riided on venekeelsete inimeste seas väga populaarsed.

Z-kaubandust kasutatakse nii propagandistlike sõnumite taastootmiseks kui isikliku tulu eesmärgil. Enamasti on see vägagi kasumlik tegevus, märkis Propastop.

Vähemalt Euroopast võiks z-kaubandusega tegelevate veebipoodide külastamine ja sealt ostmine olla blokeeritud!

Enamik kauplejatest paikneb Moskvas või selle lähiümbruses. Ettevõtteid on väga erineva profiiliga, kuid peamiselt tegeletakse ikka turundusvaldkonnas või jaemüügiga.

Kõikidest poodidest saab kaupa tellida ka välismaale, kuid üldjuhul on selleks vaja eraldi kontakteeruda, et täpsemad maksetingimused ning tarne kokku leppida.

Nii on veebipoodides välja toodud, et piirangute tõttu ei ole enam võimalik väljaspool Venemaad ostes maksta VISA, Master Card, American Expressi ja JCB kaartidega, kuid poega ühendust võttes on võimalik leida sobiv lahendus. Pakid saadetakse üle maailma kullerfirmade EMS ja Shiptor vahendusel.

Vene riigi poolt kontrollitud telekanal Russia Today (RT), mis levitab aktiivselt Kremli narratiive, alustas möödunud aastal vahetult peale aktiivse sõjategevuse algust Z-märgistusega asjade müümist öeldes, et läbi selle tegevuse toetatakse omasid, kes on rindel.

RT uudiste sotsiaalmeediakanalid on ootuspäraselt sanktsioonide tõttu mitmel pool maailmas piirangute alla sattunud ja näiteks nende Twitteri sisu pole enamikes Euroopa riikides nähtav. Nende veebipoodi peab aga äriühing TVNR, millele piirangud ei kehti. Möödunud aastal suurenes ettevõtte käive 72 protsenti.

«RT on küll sanktsioonide all, kuid nende veebipood on avatud 24/7 ja üle maailma!» leidis Propastop. «Vähemalt Euroopast võiks z-kaubandusega tegelevate veebipoodide külastamine ja sealt ostmine olla blokeeritud!»

Loe Z-kaubanduse pikemat ülevaadet siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles