Saksamaa riigistas suures kahjumis gaasiettevõtted ja maksab nende kauplejatele suuri preemiaid

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Gazpromi Saksamaa üksus sai riigistamise järel nimeks Sefe ja maksis päästmise järel töötajatele suuri preemiaid
Gazpromi Saksamaa üksus sai riigistamise järel nimeks Sefe ja maksis päästmise järel töötajatele suuri preemiaid Foto: Reuters/ScanPix

Riigi poolt päästetud Saksamaa energeetikaettevõtted Sefe ja Uniper maksid läinud aasta eest paljudele kauplejatele miljonites dollarites preemiaid.

Kuna Venemaa keeras Euroopa gaasikraanid kinni ja ettevõtted pidid mujalt rekordhinnaga maagaasi ostma, olid nad maksejõuetuse äärel ja Saksamaa andis neile kahele ettevõttele 26 miljardi euro väärtuses aktsiakapitali ja laene.

Kuigi preemiate maksmine päästetud energiakompaniides tekitab küsimuse, et kas see on parim viis maksumaksja raha kasutamiseks, näitab see, et ettevõtted peavad jääma ka tööjõuturul konkurentsivõimelisteks.

Kuigi nii Sefes kui Uniperis on juhatuse liikmete palgapiirangud, ei puuduta preemiapiirangud kõiki töötajaid.

Ühe allika sõnul said 200 Sefe töötajat Londonis sadu miljoneid dollareid preemiaid. Kesktasemel kauplejad viisid koju igaküks 5-7 miljon dollarit. Kahe teise allika snul maksid heldeid preemiaid nii Sefe kui Uniper, kirjutab Reuters.

Sefe pole midagi muud kui riigistatud Gazpromi Saksamaa äri. Ettevõte teatas, et tööjatele makstud preemiad on õigustatud, kuna nad aitasid kaasa maagaasi pakkumiskindlusele.

Uniper kinnitas, et kauplejatele maksti 2022. aasta eest preemiaid, kuid need jäid aasta varasemale alla.

«Energiasektoris käib tihe konkurents kauplejate pärast,» teatas Uniper. «Nullpreemiad pole aktsepteeritav.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles