Telia sulgeb 3G-võrgu, kliendid langevad 2G-võrku

PM Majandus
Copy
Telia logo.
Telia logo. Foto: Ints Kalnins / Reuters

Telia sulgeb mais 3G-võrgu Harjumaal ning juunis pannakse 3G-võrk kinni ka Tallinnas. Varem on 3G-võrk suletud juba kolmes maakonnas.

15.–17. maini on plaanis 3G-võrk sulgeda Harjumaal, juunis lülitatakse aga 3G välja Tallinnas, kus täpsemad kuupäevad pole veel selgunud, ütles Telia meediasuhetejuht Raigo Neudorf. Need on piirkonnad, kus asub kõige suurem arv kliente, keda muudatus puudutab, arvestuslikult mitukümmend tuhat telefoni.

Kasutajad, kes praegu on 3G-võrgus, langevad pärast seda 2G-võrku ja saavad seal oma kõnesid edasi teha. Eelkõige puudutab see kliente, kes kasutavad nuputelefone või kelle telefon on ostetud mujalt kui Eestist.

2G-võrk jätkab tööd, et klientide jaoks oleks vanadelt tehnoloogiatelt uutele üleminek võimalikult sujuv.

«Täna töötab meie 2G-võrgus endiselt arvestatav hulk erinevaid M2M (machine-to-machine) ja IoT (asjade interneti) seadmeid, mille tegevus oleks 2G-võrgu sulgemisel tugevalt häiritud. Samuti on 2G-võrk kõneteenuse osutamise koha pealt oluline nendele mobiiltelefonidele, mis 4G-kõneside ehk VoLTE teenust ei toeta. Lisaks võimaldavad 2G-võrgu sagedused pakkuda mobiilsidet piirialadel, kuhu 4G-võrku ei saa erinevate piirangute tõttu rajada. Kõigele lisaks on 2G-võrk alati toiminud nn turvalahendusena juhul, kui 3G- või 4G-võrku peaksid tabama tehnilised probleemid,» rääkis Neudorf.

Seni on Telia 3G-võrgu sulgenud juba Läänemaal, Raplamaal ja Pärnumaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles