Euroopa Liit ja G7 tahavad keelata torujuhtmete kaudu Vene gaasi tarnimise

BNS
Copy
Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: Mikhail Klimentyev / Kremlin Pool / Scanpix

Euroopa Liit ja G7 riigid kavatsevad keelata Venemaa gaasi tarnimise torujuhtmete kaudu Euroopasse, vahendas portaal UNIAN pühapäeval Financial Timesi artiklit.

Tegemist oleks esimeste gaasisanktsioonidega Venemaa vastu pärast sissetungi algust Ukrainasse, ehkki Moskva on neid tarneid varem ise vähendanud, kirjutab FT.

Nii takistaks lääs Venemaal Ukraina sõja taustal energiaekspordist saadavaid tulusid suurendamast. Samas ütles üks anonüümsust palunud lääne ametnik, et seda tehakse muu hulgas selleks, et partnerid ei muudaks hüpoteetilises tulevikus oma meelt ega hakkaks vene gaasi uuesti ostma.

G7 avalduse projekti kohaselt kehtib gaasiekspordi keeld vähemalt senikaua, kuni konflikt pole lahendatud ehk sõda pole lõppenud.

«Keeld on väga sümboolne, sest sõja alguses hoidus EL torujuhtmetarneid sihikule võtmast, arvestades oma tohutut sõltuvust Moskva gaasist. Venemaa kärpis seevastu ise tarneid, mille tulemusel gaasihinnad tõusid enam kui kümme korda kõrgemale normaaltasemest,» kirjutab väljaanne.

Viimastel kuudel on aga gaasi hind Euroopa Liidus pehme talve ja teistest piirkondadest saadud gaasi tõttu oluliselt langenud.

Lisaks on kavas lõplikult sulgeda Družba naftajuhe. Venemaa peatas selle kaudu tarned veebruaris, kuid nüüd saab sealt veel läbi voolata Kasahstanist pärit transiitnafta.

Ajakirjanike sõnul arutavad Euroopa diplomaadid gaasiembargo üle ELi Venemaa-vastaste sanktsioonide 11. paketi raames.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles