Haljala vald: omavalitsused võiksid saada maamaksu kompensatsiooni

BNS
Copy
Maantee Haljala lähistel.
Maantee Haljala lähistel. Foto: Meelis Meilbaum / Scanpix

Haljala vallavalitsus saatis regionaalminister Madis Kallasele omavalitsuste tulubaasi puudutava pöördumise, milles soovib muu hulgas looduskaitseliste piirangute tõttu saamata jääva maamaksu kompenseerimist kohalikele omavalitsustele.

Oma kirjas juhib Haljala vallavanem Anti Puusepp tähelepanu, et vallas on eelkõige just merele lähemal asuvatel aladel tugev ehitussurve, kuid tulenevalt kaitsealadest suurendab see arvestaval määral valla rolli ja ülesandeid ehitusja planeerimistegevuse korraldamisel. Samuti on valla territooriumist ligi 40 protsenti moodustav Lahemaa rahvuspark ja Läänemere rannikuala atraktiivne suvitus- ja turismipiirkond, mis suurendab omavalitsuse halduskoormust näiteks avalike alade hooldamise ja jäätmemajanduse korraldamise osas. Samas omavalitsuse tulubaasi vallas suvitavate inimeste ja turistide arv kuidagi ei mõjuta.

Valitsuse ja Eesti Linnade ja Valdade Liidu (ELVL) riigieelarvestrateegia ja riigieelarve läbirääkimiste käigus on vallavanema sõnul korduvalt aastate jooksul tehtud ettepanek näha riigieelarves ette vahendid maamaksu vähenemise kompenseerimiseks kohalikele omavalitsustele.

Puusepp toob välja, et ELVL-i dokumentides toodud arvutuste kohaselt on kõige suuremate kaotajate seas Vihula vald, mis ühines 2017. aastal haldusreformi raames Haljala vallaga. Sellise maamaksupoliitika tulemusel on hinnatud, et Haljala vallal jääb oma tulubaasi saamata üle 165 000 euro ning maamaksupoliitika muutudes võib hinnanguliselt see summa veelgi suureneda. Haljala valla põhitegevuse tulud oleksid seega eeldatavasti kuni 2,5 protsenti suuremad, kui looduskaitseliste piirangute talumist omavalitsustele hüvitataks.

2023. aastal saab Haljala vald läbi tasandusfondi toetust 113 652 eurot, mis on ajutine ühinemisjärgne kompensatsioonimeede, kuna üks ühinenud omavalitsustest sai enne ühinemist tasandusfondi. Seega ei saa vallavanema sõnul väita, et looduskaitsealadest tulenevat maamaksu vähenemist Haljala vallale läbi tasandusfondi kompenseeritakse.

Nimelt on Haljala vald Harjumaa omavalitsuste, Tartu linna ja väikesaarte kõrval ainuke omavalitsus ülejäänud Eestis, kelle tulubaas muudatuse tulemusel väheneb.

Samuti on Haljala jaoks murettekitav valitsuse algatatud tulumaksuseaduse ning sotsiaalhoolekande seaduse muutmise eelnõu. Nimelt on Haljala vald Harjumaa omavalitsuste, Tartu linna ja väikesaarte kõrval ainuke omavalitsus ülejäänud Eestis, kelle tulubaas muudatuse tulemusel väheneb, mille tõttu omakorda suureneb valla regionaalne mahajäämus.

Seega soovib Haljala vallavalitsus, et kohalike omavalitsuste tulubaasi suurendamisel leitaks võimalused täiendavalt tõsta nende omavalitsuste tulubaasi, millele kaasnevad arvukatest suvekodudest ja suvitajatest kaasnevad kulutused.

Samuti ei tohiks valla hinnangul omavalitsuste tulubaasi põhimõtete muutmisel ei teha otsuseid, mis ei täida eelnõuga kavandatava muudatuse eesmärki regionaalse mahajäämuse vähendamiseks, vaid vastupidiselt suurendavad seda. Tulubaasi ümberjaotamisel tuleks valla sõnul aga kindlasti arvestada ka omavalitsuse hallatava territooriumi suurusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles