USA rahandusminister: Venemaa tegevuse tõttu peab kaubavahetust ümber korraldama

Copy
G7 riikide kohtumine Jaapanis.
G7 riikide kohtumine Jaapanis. Foto: Japan Pool / EPA / Scanpix

Tööstusriikide ühendus G7 kavandab partnerlusskeemi tarneahelate mitmekesistamist, ütlesid Jaapanis kohtunud rahandusministrid ja pangajuhid laupäeval.

Teates ei mainitud otseselt soovi vähendada sõltuvust kaubavahetusest Hiina ja Venemaaga, vaid rõhutati keskendumist puhta energia tehnoloogiatele.

USA rahandusminister Janet Yellen osutas aga pärast kõnelusi Jaapani kolleegiga viimase aja vapustustele maailmamajanduses. «Venemaa Ukraina-vastase sõja mõju ja pandeemiast põhjustatud häired on näidanud selgelt vajadust mitmekesiste ja paindlike tarneahelate järele,» ütles ta ajakirjanikele.

G7 rahandusministrid ja keskpankade juhid rõhutasid vajadust leida kiiresti lahendus äärmiselt kontsentreeritud tarneahelate haavatavusele.

Ühisavalduses teatati plaanist töötada hiljemalt aasta lõpuks koostöös Maailmapangaga välja partnerlusskeem RISE (Resilient and Inclusive Supply-chain Enhancement) ning pakkuda asjast huvitatud arenguriikidele rahastust, teavet ja partnerlust.

Rahandusjuhtude kolmepäevane kohtumine Jaapanis Niigatas peeti enne G7 liidrite kohtumist Hiroshimas 19.–21. mail, kus peateemadeks on Ukraina ja juhtivate tööstusriikide ühenduse suhted Hiinaga. Ministrid kinnitasid laupäeval, et toetavad endiselt sanktsioone Venemaale.

Niigata kõnelustest võtsid osa ka Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF), Majandusliku Koostöö ja Arengu Organisatsiooni (OECD) ja Maailmapanga juhid ning Brasiilia, India ja Indoneesia rahandusminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles